Evenimentul Zilei > Actualitate > Pentru o parte a suporterilor, actuala UTA nu mai există!
Pentru o parte a suporterilor, actuala UTA nu mai există!

Pentru o parte a suporterilor, actuala UTA nu mai există!

Fanii i-au retras echipei arădene sigla, culorile şi palmaresul.

Un fapt fără precedent în fotbalul românesc s-a întâmplat recent la Arad. Suporterii i-au retras echipei UTA, din Liga a II-a, sigla, culorile şi palmaresul, care conţine 6 titluri şi 2 Cupe ale României! Măsura a fost luată ca un ultim semn de protest faţă de atitudinea considerată sfidătoare a acţionarilor Adrian Marţian şi Giovanni Catanzariti, care nu au mai investit la echipă din vara anului trecut! Cei doi refuză să cedeze clubul, chiar dacă nu au posibilităţi financiare pentru a-i susţine activitatea.
Marius Ţucudean, fost fotbalist al "Bătrânei Doamne" şi tatăl jucătorului dinamovist George Ţucudean, a prezentat în vara anului trecut o ofertă de preluare a clubului de la cei doi. Tranzacţia nu s-a realizat, însă, deoarece conducătorii echipei doreau să îşi recupereze şi banii investiţi la UTA.
Au sigla şi culorile de la fostul patron
În septembrie 2008, Asociaţia Suporter Club UTA a obţinut de la fostul preşedinte al "Bătrânei Doamne", Nicolae Bara, sigla şi culorile clubului fanion al Aradului. Cer tificatul de înregistrare al mărcii UTA este cesionat pe o perioadă de zece ani şi poate fi înnoit după această perioadă. "Clubul este în pragul falimentului iar noi puteam să fim acuzaţi de complicitate, dacă nu luam această măsură radicală. Vom cere Primăriei ca această echipă, care din punctul nostru de vedere este FC Marţian, să nu mai evolueze pe arena «Francisc von Neumann ». Vom cere despăgubiri în instanţă pentru fiecare zi în care Marţian va folosi numele UTA. Avem două variante, fie să susţinem echipasatelit din Liga a IV-a, UTA II, fie să pornim chiar de mai jos, din Liga a VI-a", a declarat Dan Proca, preşedintele Suporter Club UTA.
Fanii au înştiinţat FRF cu privire la interdicţia pe care au dat-o echipei din Liga a II-a de a mai folosit culorile roşu şi alb şi numele de UTA, dar, conform regulamentului, orice modificare în acest sens va putea fi făcută doar la finalul sezonului în curs.
Cine este UTA II
UTA II nu există decât în imaginaţia unor suporteri! Echipa la care se face referire se numeşte UTA Bătrâna Doamnă, a apărut în vara anului trecut, a fost înscrisă direct în Liga a IV-a şi este sponsorizată chiar de Marius Ţucudean. Suporterii au făcut demersuri ca această echipă să fie considerată "satelitul" formaţiei din Liga a II-a. S-a şi semnat un protocol în acest sens, dar, în rest, cluburile nu au nimic în comun.
Bara: "Mai vorbim despre legende şi la timpul trecut"
EVZ: Domnule Nicolae Bara, în ce context aţi cedat sigla şi culorile suporterilor arădeni?
Nicolae Bara:
Eram finanţator şi preşedinte la UTA şi am anunţat că mă voi retrage de la echipă. Se întâmpla în al doilea an de Liga I din perioada când am fost la Arad, pe la jumătatea sezonului 2007-2008. Am descoperit că nu există nicăieri înregistrată marca UTA. Fiind în Bucureşti, mi-a fost uşor să intervin, iar în 24 de ore am înregistrat toate acestea la OSIM. Era o măsură pentru a proteja aceste bunuri, mai ales că oraşul Arad este foarte aproape de Timişoara, unde ştim prea bine ce s-a întâmplat atunci când Claudio Zambon s-a dus cu nume, palmares şi culori de la Poli. Am vrut să predau atât firma pe care funcţiona clubul, cât şi sigla şi dreptul de folosinţă al numelui UTA către Primăria Arad. Am fost refuzat categoric de primarul Gheorghe Falcă, aşa că am decis să o las celor mai corecţi oameni de lângă echipă, acelora din Suporter Club UTA.
Ce părere aveţi despre situaţia actuală de la UTA?
Nu m-am gândit atunci când am cedat drepturile federative că se va ajunge aici. Dar aşa se întâmplă cu legendele, mai vorbim despre ele şi la timpul trecut! Nu ştiu ce este cu această UTA Bătrâna Doamnă. Am înţeles că are şanse de promovare în Divizia C. Mă întreb, de ce n-ar promova direct în B? La Craiova cum s-a putut?
Aţi venit politic la Arad, fiind deputat PDL?
În nicun caz! În Parlament, deputat fiind, am discutat cu Traian Igaş, care m-a întrebat dacă aş vrea să investesc într-o echipă de fotbal. Atât. Apoi au început marile păcăleli ale oamenilor din Arad, de la primar la alţi finanţatori, iar principalul vinovat sunt eu, că am crezut în ei. Eu aveam afacerile mele. Am fost rugat să fiu în Parlament, nu mi-am cumpărat locul acolo. Nu aveam nici un interes să merg la 600 de kilometri ca să salvez o legendă. A fost un proiect pe care-l visez în continuare, zi şi noapte, un proiect idealist, dar într-o ţară vagaboandă, ca România, unde interesele sunt cu totul altele, iar dacă îţi găseşţi un fraier pe care să-l păcăleşti, ai reuşit!
Vă gândiţi să mai investiţi în fotbal?
Nici vorbă. Din 2009, m-am rupt de orice activitate în această ţară. Am ieşit din politică, din sport, mi-am vândut afacerile şi m-am mutat la Viena.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News