Pentagonul recunoaște: China, prima forță navală a lumii

Pentagonul recunoaște: China, prima forță navală a lumii

Până la sfârșitul acestui an, marina chineză va lansa cel de-al treilea portavion al său, posibil cu propulsie nucleară. Va avea o lungime de 320 de metri și un deplasament de peste 80.000 de tone.

În ceea ce privește noul portavion de tip 002, explică Global Times, a fost urmată o metodă de construcție „mai avansată”. Astfel, mai multe părți ale corpului navei au fost construite în locații diferite apoi trimise la șantierul naval Jiangnan pentru asamblarea finală.

Acest lucru a făcut posibilă reducerea timpilor de construcție. Cu toate acestea, punerea în funcțiune va fi condiționată de testele pe mare pe care această nouă navă va trebui să le efectueze după primirea echipamentelor.

Deoarece este radical diferit de cei doi predecesori și va folosi noi tehnologii, această fază ar putea dura mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

A priori, acest al treilea portavion ar măsura 320 de metri lungime (față de 305 metri pentru CNS Shandong) și ar afișa un deplasament de peste 80.000 de tone. În rest, există foarte puține detalii, cu excepția faptului că ar trebui să folosească aeronava de supraveghere aeriană KJ-600, dotată cu o antenă activă și radar de joasă frecvență, dezvoltată de Institutul 603 AESA.

S-a raportat că această nouă aeronavă tocmai a efectuat primul zbor în august.

Raportul Pentagonului nu arată îngrijorări doar cu privire la creșterea semnificativă a numărului de nave militare construite de China, ci el subliniază, de asemenea, că marina chineză a făcut progrese clare la nivel calitativ.

Marina chineză devine „din ce în ce mai modernă și mai flexibilă, după ce s-a concentrat pe înlocuirea platformelor de generație mai veche, cu capacități limitate, cu nave multifuncționale.(…) Începând din 2019, marina chineză este alcătuită în mare parte din platforme moderne , multirole, echipate cu senzori și arme anti-nave, antiaeriene și antisubmarine avansate”, insistă raportul american.