Pentagonul recunoaște: China, prima forță navală a lumii

Pentagonul recunoaște: China, prima forță navală a lumii

În ceea ce privesc capacitățile sale aeronavale, China nu pierde timpul.

Cu toate că nu avea nici un portavion în urmă cu zece ani, acum are două: CNS Liaoning (care a intrat în serviciu în 2011) și CNS Shandong (a fost lansat în 2017 și a intrat în serviciu în 2019).

Aceste nave sunt construite în configurația STOBAR (decolare de pe punte înclinată), ceea ce nu oferă aceleași capacități operaționale precum portavioanele cu propulsie nucleară cu configurație CATOBAR (Catapult Assisted Take-Off But Arrested Recovery, adică dispun de catapulte pentru decolarea avioanelor) folosite de US Navy.

Însă, Armata Populară de Eliberare (PLA) a lansat construcția unui al treilea portavion în configurație CATOBAR (tip 002) care, conform zvonurilor din presa chineză, va avea propulsive nucleară.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, va fi echipat cu catapulte electromagnetice (EMALS), cu care Marina SUA a ântâmpina mari dificultăți să le dezvolte pentru noile portavioane din clasa Gerald Ford.

Evident, la fel ca și celelalte nave de tip 075D și 055, șantierul acestui portavion avansează destul de repede.

Potrivit ziarului Global Times, care urmează linia Partidului Comunist Chinez, este probabil ca această nouă navă să fie lansată până la sfârșitul anului 2020, sau ,în cel mai rău caz, la începutul anului viitor.

Portavionul CNS Liaoning a fost achiziționat la sfârșitul anilor 1990 de la Ucraina sub numele „Varyag” pentru a-l face oficial un cazinou plutitor. În ceea ce privește CNS Shangong, acesta a fost construit local, pe baza planurilor celui dintâi.