Pentagonul o spune clar: China ne-ar zdrobi! Raport înfiorător

Pentagonul o spune clar: China ne-ar zdrobi! Raport înfiorător

Ce s-ar întâmpla dacă, printr-o „eroare de calcul”, China și Statele Unite ar ajunge să se înfrunte militar în regiunea Indo-Pacifică?

Pentru a răspunde la această întrebare, Pentagonul s-a angajat în „War Games”, adică exerciții menite să examineze scenarii posibile (și chiar improbabile) din orice unghi. Și, potrivit cotidianului The Times, rezultatul este fără echivoc: forțele americane ar fi „zdrobite”.

„Toate simulările cu privire la amenințarea pe care o reprezintă China, până în 2030, s-au soldat cu înfrângerea Statelor Unite”, a confirmat Bonnie Glaser, directoarea proiectului China Power la Center for Strategic and International Studies din Washington.

Ea a adăugat că cel mai problematic caz este cel al Taiwanului, pentru că ar putea degenera în război, mai ales că președintele Chinei, Xi Jinping, nu și-a ascuns intențiile în legătură cu această insulă considerată de Beijing o „provincie rebelă”.

De altfel, într-un recent interviu, generalul (r) chinez Qiao Liang, teoretician militar, a evocat mai multe „opțiuni” pentru a frâna „independența Taiwanului”, inclusiv lansarea de „operațiuni militare”.

În orice caz, China nu a ezitat să-și arate mușchii în timpul crizei legate de epidemia Covid-19. În condițiile în care marina americană s-a aflat în dificultate după ce contaminări cu virusul SARS-CoV-2 au fost înregistrate la bordul portavionului USS Theodore Roosevelt.

Pe de altă parte, tensiunile, fie cele din Marea Chinei Meridionale, fie cele din strâmtoarea Taiwan, nu au scăzut deloc. Ceea ce a crescut riscul unei „erori de calcul”, potrivit Pentagonului.

Exercițiile și simulările Pentagonului au dezvăluit, fără surpriză de altfel, acumularea de către China a rachetelor balistice cu rază medie de acțiune, care pun în pericol bazele americane din Guam sau din Okinawa și grupurile aeronavale ale US Navy.

Apariția armelor hipersonice, capacitățile de interdicție a accesului și saltul calitativ al navelor militare chineze fac ca forțele americane să nu aibe garanția unui avantaj operațional decisiv.

Ceea ce a subliniat și amiralul Harry Harris, când se afla în fruntea comendamentului militar american pentru regiunea Indo-Pacific (USINDOPACOM), în 2017, scrie Opex 360.

„Anul 2020 va fi decisiv, deoarece China va începe să aibă capacitatea de a provoca Statele Unite pe mare și în aer, de asemenea în spațiu și în spațiul cibernetic. Acest lucru ar putea împinge Beijingul să acționeze în Marea Chinei Meridionale și împotriva Taiwanului, în cazul în care americanii nu sunt pregătiți să preia această provocare”, a declarat Malcolm Davis, de la Australian Australian Strategic Policy Institute.

Simulările făcute de Pentagon nu fac decât să confirme un studiu public făcut anul trecut de către Universitatea din Sydney.

Studiu care a pus sub semnul întrebării superioritatea americană în regiunea Indo-Pacific. Capacitatea Statelor Unite de a menține un echilibru de forțe favorabil fiind „din ce în ce mai incertă”.

„Numeroase baze americane și aliate din regiunea Indo-Pacific sunt expuse unui posibil atac cu rachete din partea Chinei și nu au infrastructură consolidată. Munițiile și proviziile desfășurate în viitor nu sunt adaptate nevoilor războiului și, îngrijorător, capacitatea logistică a SUA s-a redus dramatic ”, a constatat acest studiu.

Ne puteți urmări și pe Google News