Pentagonul, nou ajutor militar pentru Ucraina. Ce arme vor fi trimise la Kiev și care este valoarea lor

sursa: Twitter

Pentagonul va trimite Ucrainei nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari. Kievul va beneficia de mai multe arme pentru a face față războiului, în special de rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de precizie Himars.

Pentagonul a anunţat luni că oferă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari. Oficialii vor trimite rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de precizie Himars.

În Ucraina vor ajunge și rachete suplimentare cu rază scurtă şi medie pentru sistemele de apărare antiaeriană NASAMS, precum şi rachete antitanc Javelin, a precizat ministerul american al apărării într-un comunicat. Tranșa cuprinde și 75.000 de obuze de 155 mm destinate sistemelor de artilerie occidentale cu care sunt dotate acum forţele ucrainene, precum şi circa 50 de vehicule blindate medicale.

Acest nou ajutor ridică la 9,8 miliarde de dolari totalul asistenţei militare oferite de SUA Ucrainei de la venirea la putere a lui Joe Biden, a precizat Pentagonul, potrivit Agerpress.

Sursa: Ivan Cholakov | Dreamstime.com

Pentagonul achiziționează 375 de avioane de luptă

În urmă cu câteva săptămâni, Departamentul american al Apărării a negociat cu compania Lockheed Martin privind construirea a 375 de avioane de luptă F-35. Cu toate că prețul aparatelor a crescut, Pentagonul vrea să achiziționeze cele mai puternice arme. „Anunţăm cu satisfacţie că Departamentul Apărării şi Lockheed Martin «au dat mâna» pentru achiziţia a 375 de avioane F-35”, a declarat William LaPlante, responsabilul pentru achiziţii al Pentagonului.

Lockheed a asigurat într-un comunicat că, „pe fondul continuării impactului COVID-19 şi al scăderii comenzilor, s-a reuşit obţinerea unui cost per avion mai scăzut decât creşterile fără precedent ale inflaţiei”. Avionul F-35 a devenit cunoscut prin competiţii de profil, convingând mai multe state să cumpere.

Lt-gen. Mike Schmidt, responsabil al programului pentru F-35 din cadrul Forţelor aeriene ale SUA, a calificat acest aparat drept „una din cele mai letale şi interoperabile capacităţi din dotarea Pentagonului”. Valoarea acordului ar putea ajunge la 30 de miliarde de dolari, dar construirea avioanelor va dura o perioadă lungă de timp. Acesta vine în contextul în care industria aviatică, reunită la târgul de la Farnborough, în Marea Britanie, încearcă să arate că nu a fost distrusă de pandemia de COVID-19.