Pentagonul achiziționează 375 de avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin. Cât costă și unde vor fi folosite

Pentagonul achiziționează 375 de avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin. Cât costă și unde vor fi folosite Sursa: U.S. Air Force photo

Departamentul american al Apărării a negociat cu compania Lockheed Martin privind construirea a 375 de avioane de luptă F-35. Cu toate că prețul aparatelor a crescut, Pentagonul este pregătit să investească în cele mai puternice arme.

Departamentul american al Apărării și compania Lockheed Martin au semant un acord pentru achiziționarea a 375 de avioane de luptă F-35 pe o perioadă de trei ani. Cu toate astea, prețurile au crescut radical, iar fabricarea lor durează mai mult decât în mod obișnuit.

„Anunţăm cu satisfacţie că Departamentul Apărării şi Lockheed Martin «au dat mâna» pentru achiziţia a 375 de avioane F-35”, a declarat William LaPlante, responsabilul pentru achiziţii al Pentagonului.

Acordul anunţat este doar un început pentru stabilirea preţului final. Aceste demersuri vor dura luni întregi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima versiune a aparatului F-35A, cea mai răspândită, a costat 221 de milioane de dolari la începutul producţiei, în 2007, dar suma a scăzut la 79 de milioane de dolari pentru un avion.

Sursa: Ivan Cholakov | Dreamstime.com

Lockheed a asigurat într-un comunicat că, „pe fondul continuării impactului COVID-19 şi al scăderii comenzilor, s-a reuşit obţinerea unui cost per avion mai scăzut decât creşterile fără precedent ale inflaţiei”.

Ce suma au ajuns să coste avioanele de luptă

Inflaţia a explodat în SUA, ajungând la o rată anuală de 9,1% în iunie, potrivit datelor comunicate săptămâna trecută, potrivit Reuters.

Din cauza COVID-19, Lockheed a precizat că preţul unui avion ar putea creşte, odată cu scăderea producţiei. Pentagonul a semnat în 2019 pentru 478 de aparate F-35, iar compania a reușit să achiziționeze mai multe componente. Costurile au scăzut într-un timp scurt, mai exact cu 8% .

Avionul F-35 s-a făcut remarcat în competiţii de profil, convingând mai multe state să cumpere.

Lt-gen. Mike Schmidt, responsabil al programului pentru F-35 din cadrul Forţelor aeriene ale SUA, a calificat acest aparat drept „una din cele mai letale şi interoperabile capacităţi din dotarea Pentagonului”.

Valoarea acordului ar putea ajunge la 30 de miliarde de dolari. Acesta vine în contextul în care industria aviatică, reunită la târgul de la Farnborough, în Marea Britanie, încearcă să arate că nu a fost foarte afectată de pandemia de COVID-19.