Pentagonul: În fața Chinei, trebuie să luptăm și să câștigăm pe mare

Pentagonul: În fața Chinei, trebuie să luptăm și să câștigăm pe mare

Cu ochii pe tigrul asiatic, șeful Pentagonului, Mark Esper, a oferit o foaie de parcurs pentru modernizarea US Navy, în condițiile rivalității la care asistăm în prezent între Statele Unite, putere dominantă, și China, putere emergentă.

Cu toate acestea, marina militară chineză, care poate conta și pe flote auxiliare (miliții, pază de coastă), are acum mai multe nave decât marina Statelor Unite care, în acest an, are 297.

Chiar dacă cantitatea nu înseamnă totul, componenta navală a PLA a făcut, de asemenea, progrese enorme în ceea ce privește calitatea.

Totuși, șeful Pentagonului a relativizat progresele marinei chineze.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vreau să precizez faptul că China nu poate rivaliza cu Statele Unite în materie de putere navală. Chiar dacă am înceta să construim nave noi, China ar avea nevoie de ani pentru a reduce decalajul față de capacitățile noastre pe mare”,  a argumentat Esper, pentru care „ numărul de nave nu este totul”, dat fiind faptul că ar fi necesar, de asemenea, să se ia în considerare experiența echipajelor, tactica utilizată sau abilitățile de conducere.

Cu toate acestea, nu se pune problema ca Marina SUA să adoarmă pe lauri dacă dorește să mențină diferența cu Beijingul.

„Pentru a lupta în secolul 21, vom avea nevoie de o flotă care să optimizeze următoarele atribute operaționale: „ mortalitatea distribuită ”(un concept care are ca scop creșterea puterii de foc a navelor, posibil prin intermediul dronelor subacvatice și de suprafață – care vor evolua în formative - pentru a complica alegerea priorităților pentru adversar, precum și capacitățile de a „supraviețui” într-un conflict de intensitate mare, de a se adapta la un mediu complex, de a proiecta puterea, de a controla mările și produce efecte precise la distanțe foarte mari ”, a explicat Mark Esper.

Potrivit acestuia, această „forță navală viitoare va fi mai echilibrată în capacitatea sa de a produce efecte letale din aer, asupra mării și sub mare”.

Și, implementată de marinari întotdeauna mai bine pregătiți, va fi compusă din nave de suprafață „din ce în ce mai mici”, altele, de suprafață și submarine, putând fi pilotate de la distanță, sau chiar  complet autonome, din aeronave îmbarcate de orice tip, fără pilot, dintr-o forță submarină mai importantă și capacități îmbunătățite și elemente de descurajare strategice modern”.

Și costurile sale trebuie să fie, de asemenea, „accesibile”.

Toate acestea înseamnă că soarta uriașelor portavioane ale US Navy este pecetluită?