Pensiune în Sinaia, la preţ de apartament din Bucureşti

Pensiune în Sinaia, la preţ de apartament din Bucureşti

Preţurile caselor şi a vilelor din Sinaia au scăzut comparativ cu alţi ani, dar cumpărătorii nu se grăbesc să facă achiziţii, aşteptând noi ieftiniri.

O vilă situată în inima staţiunii, cu o suprafaţă utilă de 180 de metri pătraţi şi un teren de 300 de metri pătraţi, construită în 1945 din cărămidă la parter şi extinsă prin adăugarea unui etaj din lemn cu termoizolaţie, costă 180.000 de euro. La câţiva metri de această casă se ridică un imobil ridicat în 2002, cu o suprafaţă construită de 120 mp şi un teren în suprafaţă de 200 mp, pe care proprietarul l-a evaluat la 155.000 de euro.

Pe măsură ce creşte distanţa dintre locuinţă şi centrul staţiunii Sinaia, preţurile scad. Astfel, pentru o casă cu demisol, parter, etaj şi mansardă (suprafaţă utilă: 150 mp), construită în 2006 şi amplasată în zona semicentrală, proprietarul cere 140.000 de euro.

Există şi proprietari care explică preţurile mari pe care le cer prin faptul că vila se află într-o zonă mai retrasă, care îmbie la calm şi relaxare. Astfel, o vilă la roşu, cu beci, parter, etaj şi mansardă (8 camere, 7 băi, o bucătărie), construită în 2004, este evaluată de proprietar la 800.000 de euro, adică aproape 3.000 de euro pe metrul pătrat.

Un apartament cu două camere decomandat, construit în 2007 în Sinaia, cu suprafaţă construită de 61 mp şi suprafaţă utilă de 51 de metri pătraţi, etajul 5/7 costa circa 60.000 de euro în urmă cu câteva luni. Mobilat, apartamentul era evaluat de proprietar la 64.000 de euro, însă criza l-a făcut să fie mai îngăduitor şi e dispus să scadă preţul chiar şi cu 3-4.000 de euro.

Aerul de epocă se plăteşte

Iubitorii clădirilor vechi, cu aer istoric, pot achiziţiona asemenea immobile cu preţuri mai mult decât duble faţă de cele afişate pentru clădirile mai "tinere". O clădire construită în 1888, cu o suprafaţă utilă de 200 de mp şi înconjurată de un teren de 500 de mp, cu parter şi etaj, costă 350.000 de euro.

Vila Alexandru Nabetide, cunoscută şi ca vila "Mesteacănul", construită în 1930 şi trecută pe lista monumentelor, este scoasă la vânzare contra sumei de 1,2 milioane de euro.

Preţurile terenurilor depind de localitate, zonă, gradul de înclinare, suprafaţă, deschiderea, priveliştea, vecinii, utilităţile, existenţa sau lipsa unor izvoare. De exemplu, dacă izvorul poate fi captat, el poate constitui un avantaj pentru proprietar, explică Alexandru Ghergheli, administratorul unei agenţii imobiliare din Sinaia. Dacă însă terenul este mlăştinos, preţul scade. Astfel, preţurile variază de la 80 de euro la 500 de euro.

Unele case vechi sunt în paragină sau necesită ample lucrări de consolidare. Proprietarii nu scad însă preţurile, deoarece sunt conştienţi de valoarea terenului. Nu ţin cont însă de cheltuielile suplimentare pe care va trebuie să le facă proaspătul cumpărător.

"Preţul nu scade dacă e vorba de o casă veche, în paragină. Preţul depinde de zona în care e amplasată şi suprafaţa de teren dimprejur. Dar factorul determinat este vânzatorul: dacă e realist sau nu, pentru că mulţi cer sume enorme şi pe nişte case din chirpici. Degeaba le explici că aceea casa reprezintă de fapt un dezavantaj deoarece noul proprietar va trebui să suporte costuri suplimentare pentru demolarea imobilului", spune Alexandru Ghergheli.

Susurul de izvor, mai ieftin decât larma sirenelor

Banii pe care i-ar plăti pentru o casă în Sinaia abia îi ajung unui client să îşi cumpere un apartament în zonele bune din Bucureşti. De exemplu un apartament situat în zona Primăverii, cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, garaj şi boxă, terasă, costă 430.000 de euro.

Un imobil cu aceeaşi suprafaţă, situat pe Şoseaua Nordului, este evaluat de proprietar la 300.000 de euro. Un apartament dintr-un bloc din preajma parcului IOR, cu o suprafaţă utilă de 111 metri pătraţi şi o terasă de 12 metri pătraţi, mobilat şi utilat complet, costă 285.000 de euro.

Tot ce e ieftin se vinde chiar şi acum, în criză

Chiar dacă numărul proprietăţilor scoase la vânzare în Sinaia, Predeal sau Buşteni a crescut, şi ca urmare a unor rămânerii pe piaţă a unor imobile care nu au fost vândute în anii trecuţi, proprietarii ţin încă la preţ şi nu ţin cont de realităţile pieţei.

"Toţi cei care într-adevăr vor să vândă ar trebui să se grăbească în a fixa acest preţ realist deoarece peste un an vor obţine o sumă mai mică cu 20-30% faţă de ceea ce pot obţine acum. Pentru mulţi, situaţia este dureroasă, întrucât acum 3 ani refuzau orice negociere, fie ea şi de câteva mii de euro", apreciază administratorul agenţiei imobiliare.

Cei care nu sunt dispuşi să vândă la un preţ mai mic faţă de cel cerut îşi închiriază pensiunile sau ţin obloanele trase. Aceasta, în speranţa că va trece criza şi vor putea obţine bani frumoşi pe proprietăţile lor. Dar clienţii au devenit mai pretenţioşi şi mai atenţi la ceea ce se întâmplă cu vânzătorul: dacă acesta are nevoie urgentă de bani, clienţii vor profita de situaţie pentru a obţine un preţ cât mai mic. Practic, piaţa e făcută de cumpărători şi nu de vânzători, cum se întâmpla până acum.

Cele mai căutate tipuri de proprietăţi:

  • apartamentele cu preţuri sub 900 euro/mp util,
  • apartamentele din clădirile de lângă părţile de schi şi în zonele istorice
  • terenuri mici şi ieftine

Cele mai dorite proprietăţi sunt amplasate în:

  • Sinaia: zona Furnica, zona Cumpătu şi zona centrală
  • Predeal: Pârtia de schi, Cioplea, Trei Brazi
  • Buşteni: zona Kalinderu şi zona Piatra Arsă
  • Azuga: zona Pârtia de schi

Ne puteți urmări și pe Google News