Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare

Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare Pensionari Sursă foto: Dreamstime

Pensionarii au început să primească deciziile cu drepturile recalculate. Parte dintre aceștia au primit vești proaste, în ciuda promisiunilor guvernanților. Aceștia au aflat că au dreptul la o pensie mai mică.

Până în urmă cu câteva zile, responsabilii din Ministerul Muncii și șefii Casei Naționale de Pensii jurau că recalcularea va aduce o majorare a pensiilor. Deciziile primite de numeroși români arată că lucrurile nu stau așa. După recalculare s-a stabilti că primesc mai mulți bani decât li s-ar fi cuvenit. Iar aceasta este o veste mai mult decât proastă.

Pensionarii care nu vor mai primi majorări

Conform legii, românii care primesc pensii mai mari decât drepturile din deciziile de recalculare nu vor mai beneficia de majorările anuale, cu rata inflației. Acest lucru este omis de oficialii din guvern care vorbesc despre marea binefacere a recalculării. Ei spun doar jumătate de adevăr, cum că nici o pensie nu va scădea. Cei care vor avea curiozitatea să urmărească declarațiile publice se vor convinge de păcăleală.

„E posibil ca o pensie să rămână pe loc un an (sau mai mulți - n. red.) pentru că (pensionarul - n. red.) a beneficiat de nişte avantaje în decursul pensionării şi apoi să ajungă toate la acelaşi nivel”, recunoștea la un moment dat, înainte de anul electoral, Daniel Baciu, preşedinte CNPP, conform Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu alte cuvinte, pensionarii nu vor mai beneficia indexări până când veniturile de pe hârtie nu vor ajunge la nivelul sumelor pe care le încasează. Acest lucru echivalează cu o pierdere la pensie, în termeni reali. Veniturile celor mai mulți dintre pensionarii români nu sunt suficiente ca să le acopere nevoile zilnice, mai ales fără indexarea anuală.

Pensii

Pensii Sursa foto: Pixabay

Experții vorbesc despre șmecherii electorale

Dorina Barcari, expert în pensii și salarizare, spune că pensionarii care au primit decizii cu venituri mai mici sunt victimele unor șmecherii electorale, ale politicienilor, Potrivit spuselor sale, funcționarii invocă o serie de erori de calcul sau pun în sarcina oamenilor diferite datorii către stat. Iar acest lucru dau dreptul autorităților să rețină din sumele stabilite ca datorii. Aceasta deși există o lege în favoarea pensionarilor.

„O serie de pensionari din toată țara au primit decizii de pensionare cu scăderea pensiilor, motivate fiind de așa zise erori de calculare ale funcționarilor, care au creat debite în sarcina lor. Și după ce că li se scade pensia, li se și rețin niște sume de bani, cu toate că există o lege, 125/2014, care este făcută în conformitate cu cerințele europene, care spune la articolul 1 că erorile de calcul, care generează debite în sarcina pensionarilor, aceste debite nu se rețin din veniturile pensionarilor. Și cu toate astea, ele sunt reținute pentru că e băgată o șopârlică la sfârșitul articolului, în baza unei contestații. Or contestația - dacă ei nu știu legea, nu o citesc - nu o fac, li se rețin”, a spus Doina Barcari.

Experta în pensii și salarizare crede că la mijloc este o șmecherie a guvernanților. Aceștia scad drepturile care li se cuvin oamenilor, pentru ca în septembrie să se laude că au majorat pensiile.

„Asta înseamnă că, de fapt, ei acum scad pensiile și le vor mări, vezi Doamne, în septembrie, ca să vină că le măresc pe toate”, a precizat Dorina Barcari la B1 TV.

Recalcularea pensiei

Recalcularea pensiei. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensionarii îndemnați să conteste deciziile

Dorina Barcari îi îndeamnă pe pensionarii aflați în această situație să conteste deciziile. Ea spune că mulți oameni care au primit decizii cu pensiile mai mici au picat în depresie din cauza disperării. Doina Barcari pune toată această poveste pe seama intereselor electorale.

„Vă spun, disperarea este maximă. Oamenii sunt la limită. E un joc urât. (...) Vezi Doamne, în baza unor calcule, cu noua lege, cu nu știu ce, să fie că le crește ceva. Dar vă spun eu că mulți sunt deja căzuți în stare de depresie, plâng. Eu le-am dictat la foarte mulți contestație prin telefon, să o facă repede. Nu sunt în stare, nu mai sunt psihic în stare să mai facă vreun demers, nu mai pot, sunt sătui, li s-a instalat lehamitea și disperarea, o combinație îngrozitoare”, a mai adăugat Barcari.

Recalcularea pensiilor nu va aduce majorările promise de guvernanții PSD. Conform datelor pe care le-au tot vehiculat în spațiul public, de-a lungul vremii, doar ceva mai mult de jumătate dintre pensionarii români, în jur de 60%, vor primi pensii mai mari. Pentru restul, de 40% pensiile vor rămâne la același nivel ca și în prezent.

Mai grav, în jur de 1,5 milioane de pensionari vor avea pe hârtie mai puțini bani decât primesc. Așa cum arătam mai sus, ei nu vor mai beneficia de indexările anuale, un an, doi sau poate chiar mai mult.

Ministrul Muncii

Simona Bucura Oprescu. Sursa foto: Arhiva companiei

Promisiunile Simonei Bucura Oprescu pentru pensionari

Ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu promitea anul trecut, că pensiile vor fi majorate, în septembrie, în medie cu 40%. Ea spunea că vor fi pensii ar vor crește cu 1%, dar și pensii care vor fi majorate cu 80%. Nu pomenea nimic, deși legea era clară, despre drepturile care vor scădea.

„Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi români care vor avea o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se va calcula numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate”, spunea ministra pentru Antena 3.

În realitate, așa cum arătam mai sus, lucrurile nu sunt nici pe departe atât de roz pe cât le prezenta ministra PSD. Iar odată cu distribuirea noilor decizii, recalculate, pensionarii își dau seama că a fost vorba de o declarație lipsită de temei real. O simplă promisiune electorală ca multe altele.

 

Revista presei