Românii care pierd bani după recalcularea pensiilor. S-au găsit vinovații

Românii care pierd bani după recalcularea pensiilor. S-au găsit vinovațiiSursa foto: Arhiva EVZ

Recalcularea pensiilor a fost prezentată, anul trecut, de Ministra Muncii, drept o nouă majorare a drepturilor, a doua din acest an. În realitate, doar ceva mai mult de jumătate dintre pensionari vor primi mai mulți bani.

Procesul pentru recalcularea pensiilor trebuie să fie finalizat până în august 2024, iar începând cu 1 septembrie, legea va intra în vigoare. Autoritățile dau asigurări că nici o pensie nu va fi redusă. Din declarațiile publice reiese că în jur de 1,5 milioane de pensionari vor primi decizii cu drepturi mai mici decât cele pe care le încasează în prezent.

Recalcularea pensiilor în 2024

În toamna lui 2023, Simona Bucura Oprescu anunța că pensionarii vor primi două majorări a drepturilor, în acest an. Prima a fost în luna ianuarie, când pensiile au fost actualizate cu 13,8%, rata inflației. A doua majorare, spunea Bucura Oprescu, cu până la 80%, în medie cu 40%, urma să fie după recalcularea din septembrie.

Declarațiile sale despre recalcularea pensiilor au provocat un adevărat scandal în coaliție, dat fiind că estima o majorare de aproximativ 40% în medie după recalculare. Realitatea a contrazis-o flagrant.

„Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi români care vor avea o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se va calcula numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate”, spunea ministra pentru Antena 3.

S-a dovedit a fi doar o bulă de campanie electorală. Doar 60% din pensii vor crește de la 1 septembrie. Ceilalți pensionari vor primi decizii cu drepturi mai mici sau, cel mult similare cu cele de care beneficiază în prezent. Recalcularea nu va aduce nici pe departe majorarea pe care o promitea ministra PSD.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Peste 1,5 milioane de români au drepturi mai mici

Conform legii, românii ale căror pensii vor fi mai mici pe hârtie nu vor mai beneficia de majorările ulterioare. Oficialii susțin, însă, că pensiile nu vor scădea după recalcularea din septembrie. În schimb, nu pomenesc de faptul că pensionarii respectivi nu vor mai primi indexările anuale până când veniturile lor nu vor ajunge la nivelul real.

„E posibil ca o pensie să rămână pe loc un an (sau mai mulți - n. red.) pentru că (pensionarul - n. red.) a beneficiat de nişte avantaje în decursul pensionării şi apoi să ajungă toate la acelaşi nivel”, a declarat Daniel Baciu, preşedinte CNPP, conform Antena 1.

Acest lucru este echivalent cu o pierdere la pensie, în termeni reali. Aceasta deoarece veniturile respective nu sunt nici pe departe la nivelul care să permită un trai decent. Într-o astfel de situație se află aproximativ 1,5 milioane de pensionari dintr-un total de aproape 5 milioane de români.

Marius Budai

Marius Budăi. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Recalcularea, explicată de politicieni

Confruntați cu realitatea, politicienii caută explicații.

Marius Budăi, fostul ministru PSD al Muncii dă vina pe foștii angajatori care au pierdut arhivele. El spune că recalcularea s-a făcut în baza datelor furnizate de acștia. Drept urmare, cei care vor constata că au pensii mai mici - pe hârtie - trebuie să se îndrepte împotriva lor. De altfel, pensionarii vor mai avea la dispoziție 6 luni pentru a aduce  documente doveditoare pentru recalcularea pensiilor. Termenul curge de la 1 septembrie.

„Unde nu mai există angajatorii și arhiva sau lichidatorul care s-a ocupat nu a predat adeverințele, nu putem să știm. Angajații casei de pensii, și mă pricep, calculează drepturile în baza unor documente. E corect să le calculeze în baza unor dopcumente pe care tot ei le eliberează. Ei trebuie să le interpreteze. Angajații nu au calificarea necesară să întocmească aceste adeverințe.

Aici trebuie avută mare grijă, să nu punem oamenii pe drumuri, și să rezolvăm de la caz la caz. Am credință că se vor rezolva. Chiar dacă situația este una grea, grijă documentelor este a noastră personală de-a lungul vieții. Și eu știu din practică că de multe ori oamenii au depus aceste adeverințe, ori cu scopul de a obține venituri, ori în scopul de a merge în instanța”, crede Marius Budăi, în contextul anului electoral 2024, la Romania TV.