Pensionar militar ajuns șef de județ. Afaceri uriașe pe banii statului. Ce a descoperit DNA

Un fost șef de județ a fost trimis în judecată de procurorii DNA care susțin că a prejudiciat bugetul de stat cu peeste cinci milioane de lei

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) -Serviciul Teritorial Brașov au anunțat că l-au trimis în judecată pe Ion Chiran, fost director al Direcției de Pază și Ordine (DPO) a județului Brașov.

Fost militar de carieră, așa cum reiese din declarația de avere consultată de evz.ro, Ion Chiran este acuzat de abuz în serviciu și de „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată”.

Procurorii anticorupție arată că, în perioada 2010-2014, Ion Chiran ar fi pus la dispoziția unei societăți comerciale, pe care ar fi administrat-o împreună cu o rudă a sa și care avea ca obiect prestarea unor servicii de protecție și pază, în baza unui contract de comodat, un imobil și un număr de peste 100 angajați, foști agenți de pază disponibilizați de la D.P.O. Brașov.

Totodată, anchetatorii susțin că Ion Chiran ar fi încheiat cu aceeași societate mai multe contracte de asociere în participațiune care aveau ca obiect derularea în bune condiții a contractelor de prestări servicii de pază la anumiți beneficiari ai Direcției de Pază și Ordine a județului Brașov, fără inițierea și desfășurarea unei proceduri de licitație deschisă.

Acuzații grave în rechizitoriul procurorilor

Mai mult, în rechizitoriul procurorilor se arată că inculpatul „ar fi dispus introducerea unor clauze contractuale în așa fel încât împărțirea rezultatelor financiare să se realizeze aproape exclusiv în beneficiul societății respective.

Inițial, era vorba despre 97 la sută iar, ulterior, de  99 la sută din veniturile realizate de asociere.

În plus, „ar fi decis nejustificat plata către aceeași firmă a unor sume de bani în condițiile în care serviciile de pază au fost executate în mare parte de agenți din cadrul Direcției pe care o conducea”.

De asemenea, anchetatorii au constata faptul că Ion Chiran și-ar fi majorat salariul de bază cu încălcarea prevederilor legale, prin încheierea a patru acte adiționale la contractul individual de muncă.

„Prin aceste demersuri, bugetul Direcției de Pază și Ordine a județului Brașov a fost prejudiciat cu suma totală de 5.026.617 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea administrată de inculpatul Ion Chiran”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA arată că Direcția de pază și Ordine a Județului Brașov a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 5.510.594 lei.

Drept urmare, „s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Chiran Ion”.

Reprezentanții DNA au subliniat faptul că până la finalizarea procesului, Ion Chiran beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Acuzațiile care îl vizează pe Ion Chiran, fostul militar ajuns șef la județ:

 

– abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (3 fapte),

– folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

Și-a favorizat propria societate

În rechizitoriul întocmit, procurorii au precizat că „inculpatul Chiran Ion şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară în sensul că, în calitate de director al Direcţiei de Pază şi Ordine a judeţului Braşov şi ordonator de credite.

Concret, ar fi pus la dispoziţia unei societăţi comerciale (pe care ar fi administrat-o împreună cu o rudă a sa şi care avea ca obiect prestarea unor servicii de protecţie şi pază), în baza unui contract de comodat, un imobil şi un număr de peste 100 angajaţi (foşti agenţi de pază disponibilizaţi de la D.P.O. Braşov).

Apoi, ar fi încheiat cu aceeaşi societate mai multe contracte de asociere în participaţiune care aveau ca obiect derularea în bune condiţii a contractelor de prestări servicii de pază la anumiţi beneficiari ai Direcţiei de Pază şi Ordine a judeţului Braşov, fără iniţierea şi desfăşurarea unei proceduri de licitaţie deschisă.

De asemenea, ar fi dispus introducerea unor clauze contractuale în aşa fel încât împărţirea rezultatelor financiare să se realizeze aproape exclusiv în beneficiul societăţii respective (iniţial 97%, ulterior 99% din veniturile realizate de asociere).

Și, în plus, ar fi decis nejustificat plata către aceeaşi firmă a unor sume de bani în condiţiile în care serviciile de pază au fost executate în mare parte de agenţi din cadrul Direcţiei pe care o conducea.

„De asemenea, inculpatul Chiran Ion, acţionând cu ştiinţă tot pentru favorizarea propriilor interese, şi-ar fi majorat salariul de bază cu încălcarea prevederilor legale, prin încheierea a patru acte adiţionale la contractul individual de muncă.

Prejudiciu uriaș pentru bugetul județean

Prin aceste demersuri, bugetul Direcţiei de Pază şi Ordine a judeţului Braşov a fost prejudiciat cu suma totală de 5.026.617 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea administrată de inculpatul Chiran Ion”, se arată în comunicatul DNA.

Așa cum se arată pe site-ul Consiliului Județean Brașov, Direcţia de Pază şi Ordine a judeţului Braşov este organizată şi funcţionează în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Braşov nr. 393/22.11.2005 ca Serviciu specializat, sub autoritatea Consiliului Judeţean, cu personalitate juridică şi autofinanţare, prin reorganizarea Corpului Gardienilor Publici.

Obiectul de activitate al Direcţiei de Pază şi Ordine a judeţului Braşov îl constituie asigurarea pazei obiectivelor şi bunurilor aparţinând domeniului public şi privat al judeţului Braşov, precum şi asigurarea ordinii în incinta şi perimetrul acestora, însoţirea şi protecţia transporturilor de bunuri şi valori.