Om de afaceri condamnat alături de Mazăre: „Voi ataca la CEDO. Nu s-a retrocedat nici măcar un centimetru din Domeniul Public!”
- Ionu ţMure şan
- 6 martie 2019, 01:08
Dragoș Săvulescu – fugit din țară în urma condamnării definitive de 5 ani și 6 luni de închisoare dintr-un dosar al lui Radu Mazăre, cel al retrocedării plajelor – scrie pe blog că nu datorează nimic statului român, că este nevinovat și că nu recunoaște sistemul juridic din România, despre care spune că este „corupt”, „neocomunist” și „torționar”.
Pe fond, Curtea de Apel a pronunțase sentințe cu suspendare și achitări, însă decizia a fost desființată. Instanța supremă a stabilit pedepse dure cu executare: Mazăre – 9 ani de închisoare, Nicușor Constantinescu – 5 ani, Cristian Borcea – 5 ani, Dragoș Săvulescu – 5 ani și 6 luni.
Dragoș Săvulescu era de negăsit imediat după proniunțarea deciziei definitive, în noaptea de 8 spre 9 februuarie, Cristi Borcea a ales să se predea, Nicușor Constantinescu a primit în închisoare vestea noii condamnări, iar Radu Mazăre se află în Madagascar.
Ieri, Dragoș Săvulescu a dat publicității prima reacție după condamnare, la capătul unui dosar de 14 ani (n.r. – 4 ani la urmărirea penală, 10 ani în instanță). „Un inamic al primarului de atunci Radu Mazăre, pe nume Constantin Cucoară – fostul şef al Cadastrului Constanţa, proaspăt angajat la DNA, a făcut o plângere penală, probabil ca prima îndatorire de serviciu”, scrie Săvulescu. Omul de afaceri arată că prejudiciul de 114 de milioane de euro din dosar este raportat la o suprafaţă de teren uriaşă. Pe data de 8 ianuarie, la ultimul termen de judecată, și avocații au făcut referire la expertul DNA Cucoară. „Dacă nu era acest domn, Cucoară, astăzi nu mai discutam. El a făcut evaluarea prejudiciului la 114 milioane de euro”, a declarant în instanță Ioana Focșa, avocata lui Mazăre.
Cheia dosarului, o problemă de drept civil
„Ce nu e ok absolut deloc este că expertizele – cadastrală și evaluatoare – dispuse în dosar de către instanța de fond (…) – și efectuate de către experți autorizati, nu „specialiști”, – au arătat foarte clar două lucruri: 1. Prejudiciul din dosar, referitor la aceste diferențe de prețuri, nu există! 2. Nu s-a retrocedat nici măcar un centimetru din Domeniul Public!”, scrie Săvulescu. La ultimul teremen de judecată, trei martori au făcut precizări importante:
● 1990: plajele se aflau în administrarea primăriilor, fiind date în folosința unor firme pentru valorificarea potențialului turistic, contra unor sume de bani.
● 1997: plajele au fost concesionate de statul român prin HG Companiei Apelor, care la rândul ei trebuia să găsească o soluție pentru valorificarea lor;
● 2010: plajele au fost intabulate, la doi ani după trimiterea în judecată a inculpaților.