Pe fond, Curtea de Apel a pronunțase sentințe cu suspendare și achitări, însă decizia a fost desființată. Instanța supremă a stabilit pedepse dure cu executare: Mazăre – 9 ani de închisoare, Nicușor Constantinescu – 5 ani, Cristian Borcea – 5 ani, Dragoș Săvulescu – 5 ani și 6 luni.

Dragoș Săvulescu era de negăsit imediat după proniunțarea deciziei definitive, în noaptea de 8 spre 9 februuarie, Cristi Borcea a ales să se predea, Nicușor Constantinescu a primit în închisoare vestea noii condamnări, iar Radu Mazăre se află în Madagascar.

Ieri, Dragoș Săvulescu a dat publicității prima reacție după condamnare, la capătul unui dosar de 14 ani (n.r. – 4 ani la urmărirea penală, 10 ani în instanță). „Un inamic al primarului de atunci Radu Mazăre, pe nume Constantin Cucoară – fostul şef al Cadastrului Constanţa, proaspăt angajat la DNA, a făcut o plângere penală, probabil ca prima îndatorire de serviciu”, scrie Săvulescu. Omul de afaceri arată că prejudiciul de 114 de milioane de euro din dosar este raportat la o suprafaţă de teren uriaşă. Pe data de 8 ianuarie, la ultimul termen de judecată, și avocații au făcut referire la expertul DNA Cucoară. „Dacă nu era acest domn, Cucoară, astăzi nu mai discutam. El a făcut evaluarea prejudiciului la 114 milioane de euro”, a declarant în instanță Ioana Focșa, avocata lui Mazăre.

Cheia dosarului, o problemă de drept civil

„Ce nu e ok absolut deloc este că expertizele – cadastrală și evaluatoare – dispuse în dosar de către instanța de fond (…) – și efectuate de către experți autorizati, nu „specialiști”, – au arătat foarte clar două lucruri: 1. Prejudiciul din dosar, referitor la aceste diferențe de prețuri, nu există! 2. Nu s-a retrocedat nici măcar un centimetru din Domeniul Public!”, scrie Săvulescu. La ultimul teremen de judecată, trei martori au făcut precizări importante:

● 1990: plajele se aflau în administrarea primăriilor, fiind date în folosința unor firme pentru valorificarea potențialului turistic, contra unor sume de bani.

● 1997: plajele au fost concesionate de statul român prin HG Companiei Apelor, care la rândul ei trebuia să găsească o soluție pentru valorificarea lor;

● 2010: plajele au fost intabulate, la doi ani după trimiterea în judecată a inculpaților.