Pensiile viitorului, în pericol din cauza planului de reducere a CAS

Pensiile viitorului, în pericol din cauza planului de reducere a CAS

Deși premierul a susținut că prima rectifi care bugetară din acest an este pozitivă, Consiliul Fiscal atrage atenția că situația este exact inversă. Mai mult, ținta de defi cit a anilor viitori este pusă în pericol de planurile Executivului.

Astfel, propunerea de rectificare bugetară a Guvernului confirmă scăderea veniturilor și asumarea unor măsuri care pun în pericol atingerea țintei de deficit în anii viitori. De asemenea, Consiliul Fiscal remarcă și că în rectificare nu a fost inclusă reducerea contribuțiilor de asiguri sociale cu 5% la angajator, care va determina diminuarea încasărilor cu 1,2 miliarde de lei anul acesta. Același aspect ne-a fost semnalat de fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu. Executivul a ajustat veniturile și cheltuielile aplicând la o schemă de compensare a datoriilor. Practic, dacă o autoritate are datorii către o firmă, iar aceasta este datoare la stat, debitul celei din urmă va fi stins pentru a compensa datoriile celei dintâi.

Pensii plătite cu întârziere

Reducerea CAS ar putea fi cuprinsă la a doua rectificare din acest an, care va avea loc în una din lunile din toamnă, septembrie sau octombrie. Dacă va fi implementată, măsura riscă să majoreze deficitul fondului de pensii de la 12,5 miliarde de lei, cât este în prezent, la peste 18 miliarde de lei, a avertizat președintele Traian Băsescu. În plus, a arătat șeful statului, scăderea CAS creşte riscul ca, la un moment dat Executivul să înceapă să amâne plata pensiilor, ca urmare a faptului că se vor plăti mai puțini bani la fondul de pensii. De altfel, Guvernul nu a reușit să-i convingă nici pe experții FMI, Comisiei Europene sau Băncii Mondiale că are destui bani în visterie pentru a reduce CAS. În evidențele pu blice apar doar 4,5 milioane de salariați, în timp ce numărul pensionarilor ajunge la aprox i - mativ 6 m i l i o - ane.

Pe de altă parte, munca la negru este una din cauzele pentru care România are puțini bani la sistemul de pensii. Potrivit unei cercetări realizate de Consiliul Fiscal, 66% dintre muncitorii din construcții lucrează la negru. Și scăderea natalității în România este o problemă. Dacă numărul nounăscuților va continua să scadă în același ritm ca în ultimul deceniu, atunci, peste câteva zeci de ani se va ajunge ca în România să fie mai mulți bătrâni de peste 80 de ani decât tineri cu vârstă mai mică de 14. Dacă se vor baza numai pe banii oferiți de stat, deci pensia publică, copiii din ziua de azi vor fi condamnați la sărăcie atunci când se vor retrage din activitate.