Pensiile speciale, întoarse la Parlament de CCR

Pensiile speciale, întoarse la Parlament de CCRSursa foto: Arhiva EVZ

Pensiile speciale au fost întoarse la Parlament de CCR. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului în vederea modificării legii pensiilor speciale în conformitate cu decizia Curții Constituționale (CCR).

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului Alina Gorghiu să elaboreze amendamentele necesare pentru a aduce pensiile de serviciu ale magistraților în conformitate cu decizia CCR. Această inițiativă este motivată de dorința de a asigura oportunitatea de accesare a fondurilor europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Pensiile speciale, subiect de sesiune extraordinară

Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR. Îi solicit Ministrului Justiției ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților.

Este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din #PNRR. Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale!”, a transmis premierul Ciolacu printr-un mesaj pe Facebook.

Legea privind pensiile speciale ale procurorilor și judecătorilor va fi reexaminată în Parlament pentru a aduce în acord cu precizările Curții Constituționale, a anunțat Marian Enache, în data de 2 august.

Președintele Curții Constituționale a subliniat că anumite prevederi din legea privind pensiile speciale, cum ar fi diminuarea bazei de calcul și recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată, afectează justiția și sunt considerate neconstituționale. „Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii”, a declarat Marian Enache.

Legea pensiilor speciale, jalon important din PNRR

Parlamentul a votat în favoarea Legii privind pensiile speciale la sfârșitul lunii iunie. Această lege se concentrează pe modificarea modalității de calcul a pensiilor de serviciu, luând în considerare vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul în raport cu veniturile obținute și alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Proiectul de reformă vizează pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, ale personalului Curţii de Conturi și cel aeronautic. Obiectivul acestui proiect nu este desființarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în anul 2043.

La data de 29 iunie, Curtea Supremă a decis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Legea privind pensiile de serviciu și legea privind cumulul pensiei cu salariul, ambele adoptate de Parlament. Această reformă a pensiilor speciale este esențială pentru cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență.