Pensiile românilor, motiv de ceartă în coaliția de guvernare. PSD și PNL nu se pun de acord cu majorarea de la 1 ianuarie
- Ionel Sclavone
- 17 noiembrie 2022, 11:24
PSD și PNL reușesc să se certe, din nou, pe un subiect deosebit de important, iar acest lucru ar putea avea consecințe grave asupra vieții românilor. Dacă cele două părți nu se pun de acord, milioane de oameni vor avea de suferit și mai mult, anul viitor, din cauza politicienilor. De altfel, în ultima vreme, asemenea dispute au loc cu regularitate în coaliția de guvernare.
PNL și PSD nu reușesc să se pună de acord cu privire la măsurile care ar trebui adoptate în vederea majorării pensiilor. Principalul punct de dispută este procentul care ar trebui aplicat și procedura după care ar trebui să se facă majorarea veniturilor persoanelor vârstnice ieșite din activitate. Deocamdată, toate cifrele arată că majorările propuse nu acoperă nici măcar scăderea reală a pensiilor din acest an, cauzată de inflația foarte mare.Neputința
Singurul lucru asupra căruia au căzut de acord PSD și PNL este data de la care urmează să intre în vigoare legea de majorare a pensiilor, 1 ianuarie 2023. În rest politicienii celor două partide vin cu propriile variante de lucru pe care trebuie să le armonizeze. Însă este destul de greu să ajungă la un consens, nici una din părți nedorind să renunțe la propria variantă.
PNL și PSD nu reușesc să se pună de acord cu privire la măsurile care ar trebui adoptate în vederea majorării pensiilor. Principalul punct de dispută este procentul care ar trebui aplicat și procedura după care ar trebui să se facă majorarea veniturilor persoanelor vârstnice ieșite din activitate. În vreme ce social-democrații insistă ca pensiile să fie majorate diferențiat și refuză aplicarea unui procent de 15% pentru toată lumea, liberalii au un punct de vedere diferit. În urma ședinței Biroului Național de conducere, ei au ieșit cu două scenarii de majorare.
Singurul lucru asupra căruia au căzut de acord PSD și PNL este data de la care urmează să intre în vigoare legea de majorare a pensiilor, 1 ianuarie 2023. În rest politicienii celor două partide vin cu propriile variante de lucru pe care trebuie să le armonizeze.
PSD cere o majorare diferențiată pentru pensii
PSD susține aplicarea unui algoritm de majorare diferențiată a pensiilor românilor, începând cu 1 ianuarie. Președintele partidului, Marcel Ciolacu, dar și ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, nu sunt de acord ca procentul de mahorare de 15% să se aplice uniform. Ei propun ca majorarea să se facă diferențiat, în funcție de veniturile pensionarilor. În opinia PSD, o soluție de genul acesta ar fi mult mai echitabilă.
„Avem punctul nostru de vedere în ceea ce priveşte mărirea pensiilor. În acest moment s-a hotărât, împreună cu ministrul de finanţe, ca anvelopa de mărire a pensiilor să fie la 15 procente, dar asta nu înseamnă că noi vom accepta ca punctul de pensie să se mărească cu 15 procente, la fel la toată lumea. Este total incorect, mai ales de perioada prin care trecem cu toţii. Cred că nu ne-a fost suficientă pandemia, nu a fost suficientă criza din energie, nu a fost suficient războiul din Ucraina… Mai trebuia să venim şi după doi ani de guvernare de dreapta. Sunt principiile pe care nu le vom încălca. Vom încerca prin dialog…”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform fanatik.ro.
Nicolae Ciucă îl contrazice pe Marcel Ciolacu
Propunerea lui Marcel Ciolacu nu este agreată, însă, de premierul Nicolae Ciucă, în opinia căruia o astfel de reglementare este în afara Constituției. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că mărirea eșalonată a pensiilor încalcă reglementările prevăzute de legea supremă.
„Anvelopa trebuie să fie de 15%, pentru că așa mi se pare normal, ca cetățenilor să li se poată acoperi impactul pe care inflația l-a produs. Legat de ceea ce urmează să stabilim pentru valoarea cu care se măresc pensiile, vom face în așa fel încât ca ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine, de 15%. Este neconstituțional să mărim eșalonat punctul de pensie. Nu putem să avem creșteri diferențiate pe pensii“, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.
Variantele propuse de PNL la discuțiile din coaliție
De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a anunțat că partidul său are în vedere alte două variante de lucru. El a declarat că premierul Nicolae Ciucă a fost mandatat să discute cu partenerii de coaliție aceste scenarii și să caute o soluție comună. Purtătorul de cuvânt precizat că procentul de 15% trebuie să fie borna de referință de la care se pornește la mărirea pensiilor. Ionuț Stroe a admis că și scenariul de lucru propus de PSD poate fi luat în calcul, însă prima variantă este aplicarea unui procent de majorare pentru toată lumea. Totodată, purtătorul de cuvânt a subliniat că orice ipoteză de lucru va fi luată în considerare, aceasta trebuie să fie sustenabilă pe termen lung.
„Au fost și există două propuneri concrete, care vizează creșterea de 15% propusă de PNL. Prima dintre ele vizează o creștere a bugetului alocat pensiilor, urmând ca gradual, pe anumite praguri de pensii, să se realizeze prin anumite beneficii suplimentare creșterea pensiilor. Cea de-a doua vizează o creștere universală a pensiilor cu 15%, urmând ca cele două să se discute în cadrul Coaliției, apoi să se aleagă soluția care e acum oportună și care e sustenabilă bugetar”, a declarat Ionuț Stroe.
Totodată, Ionuț Stroe a precizat că PNL are în vedere și o serie de ajutoare financiare pentru persoanele vulnerabile. Fie că este vorba despre cele care sunt deja în vigoare, fie că urmează să fie adoptate alte acte normative.
„În același timp s-a discutat despre ajutoarele pentru energie. Vă pot confirma că pe zona de ajutoare la zona de alimente va exista o OUG care va prelungi programul celor 50 de euro acordați bilunar și pentru 2023. La fel, suma alocată pentru luna ianuarie va fi alocată în luna decembrie (...) La fel se va aproba un program din Fondul de Coeziune, car evizează ajutoar epe zona energiei, în cuantum de 700 de lei pentru sezonul rece. Sezonul rece cuprinde lunile noiembrie - martie”, a mai afirmat Ionuț Stroe, într-o declarație publică.