Pensiile nu mai pot fi calculate diferit de la județ la județ. Ce conține celebrul ordin 487/2021
- Mihai Soica
- 23 iunie 2021, 07:10
În ordinul emis, vineri, Raluc Turcan, Ministrul Muncii, se prevede că pensiile se calculează unitar, la nivelul României, și că funcționarii trebuie să țină cont de toate actele și adeverințele prezentate de solicitanți.
Ordinul 487/2021, emis de Ministerul Muncii, care se referă la efectuarea de operațiuni de evaluare a pensiilor din sistemul public, va elimina abuzurile comise de funcționarii caselor județene de pensii.
Actul semnat de ministrul Muncii, Raluca Turcan prevede că funcționarii trebuie să țină cont de toate stagiile de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și a celor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/ recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023.
O altă prevedere importantă se referă la crearea unei baze de date care să cuprindă veniturile românilor,încasate înainte de luna aprilie 2001, care nu au stat la baza calculării pensiilor aflate în plată.
Cu alte cuvinte, dacă o fabrică de pe vremea comunismului a dispărut și o dată cu ea și arhiva privind salarizarea, orice mențiune cu privire la un venit încasat de angajatul respectiv, trebuie luată în considerare la momentul stabilirii pensiei sau a recalculării acesteia.
De exemplu o adeverință emisă de fosta fabrică sau de către deținătorul legal al arhivei acesteia trebuie luată în considerare de către funcționarii caselor de pensii.
Pensii mai mici de la județ la județ
Există cazuri în România, unde funcționarii din anumite județe nu au luat în considerare adeverințele aduse către persoanele care doreau să se pensioneze. Asta a dus la crearea unor diferențe majore ale pensiilor aflate în plată, pentru aceleași funcții, și de 1.000 de lei.
„Am decis să emitem un nou ordin de ministru în procesul de evaluare a dosarelor de pensii pentru recalculare, întrucât am constatat câteva aspecte care trebuiau obligatoriu reglementate. Unu: pensionari care de o viaţă întreagă aşteaptă să li se facă dreptate se adresau Caselor Judeţene de Pensii pentru că în dosarele de pensii pe care le aveau deţineau o serie de documente care să ateste factori suplimentari de contributivitate. Doi: neexistând un cadru legal până în momentul de faţă care să oblige Casele Judeţene de Pensii să ia în evaluare aceşti factori de contributivitate, comportamentul era diferit: unele case acceptau şi includeau în baza de date din dosarele de pensii aceste adeverinţe, altele nu, lucru care, evident, creează un tratament discriminatoriu", a declarat, la începutul acestei luni, Raluca Turcan