PENSIILE MILITARILOR DIN SPORT: "Mi-au luat banii de medicamente!"

PENSIILE MILITARILOR DIN SPORT: "Mi-au luat banii de medicamente!"

Pensionarii militari din sport reclamă privilegiile pierdute în urma tăierilor. Sunt şi voci care susţin că ei oricum nu meritau acele pensii.

Tăierea pensiilor militarilor a iscat nemulţumire şi în rândul foştilor sportivi ai cluburilor Steaua şi Dinamo. Jucătorii de legendă de la cele două grupări au avut un şoc când au constatat că sunt nevoiţi să-şi drămuiască fiecare bănuţ.

Dincolo de discuţia legată de cuantumul pensiilor şi corectitudinea acestui sistem de remunerare în comparaţie cu alte sectoare de activitate, în cazul foştilor sportivi mai intervine un aspect controversat. Mulţi dintre foştii sportivi de la echipele ministerelor Apărării şi de Interne au primit grade la apelul bocancilor, fără să fi avut merite militare. Indiferent de situaţie, toţi foştii sportivi contactaţi de EVZ plâng după privilegiile pierdute, reclamând nedreptăţi.

"Ţop" Voinescu: "Am 43 de ani de vechime"

Ne puteți urmări și pe Google News

Ion Voinescu, legendarul portar al formaţiei CCA (n.r. - actuala Steaua), s-a trezit cu o pensie grav ciuntită. "Ţop" a jucat la gruparea "roş-albaştrilor" în perioada 1950-1963, timp în care a cucerit şase titluri şi trei Cupe ale României.

"Mi-au tăiat opt milioane (n.r. - 800 de lei), dar unde să te duci, cui să-i spui ce te doare? Sunt colonel în rezervă. Am 43 de ani de vechime pe cartea de muncă, dintre care 37 au fost numai din Armată. Ministrul apărării a spus că-şi va da demisia dacă li se vor lua bani celor cu pensii mai mici de 30 de milioane. Eu aveam 26 de milioane şi tot mi-au luat bani. Ministrul a uitat ce a promis, dar, oricum, cu ce mă încălzea pe mine demisia lui?", ne-a dezvăluit, revoltat, Ion Voinescu.

"Nu cerşesc recunoştinţă. Pensia asta, aşa cum era, nu era o favoare făcută de guvern. Eu nu mai sunt om să pot să ies în stradă la proteste. Ce mare economie au făcut? Am 81 de ani, parcă mai trăiesc o veşnicie...", a adăugat fostul mare goalkeeper. "Eu am fost operat de cancer la glanda tiroidă, dar am scăpat. Mulţi n-au norocul ăsta. Dar dau lunar câte şase milioane numai pe medicamente. Dar acum mi-au luat banii de medicamente!", a încheiat, supărat, acelaşi Voinescu.

Constantin Frăţilă (68 de ani), de patru ori campion cu Dinamo în perioada 1961-1965, a suferit un şoc pe 20 ianuarie, când a văzut fluturaşul. "Mi s-au reţinut 1.700 de lei. Am rămas doar cu 1.300 de lei. Nu-mi vine să cred", spune Frăţilă.

"Am primit o scrisoare în care mi s-a explicat că n-am studii superioare. Dar le am. Am terminat IEFS-ul. Greşeala mea este că nu mi-am trecut la vechime şi cei doi ani în care am jucat în Cipru, pentru Omonia Nicosia. Nu ştiu cât este prostia mea aici sau a celor de la Dinamo. Am crezut că s-au ocupat cei de la Dinamo de acest aspect, că doar am putut pleca în străinătate doar cu acceptul partidului. Şi aşa am doar 22 de ani de muncă în acte, fiind pensionat cu grad de colonel".

Constantin David (69 de ani) este un caz aparte. Fost fotbalist la Dinamo, cel poreclit "Flencea", autodeclarat "cel mai mare beţiv din istoria clubului Dinamo", a avut o pensie de 1.700 de lei, iar după recalculare a rămas cu 1.300 de lei.

"Ceilalţi nu au merit militar!"

"Au spus că ne vor da vechile pensii? Mortu’ de la groapă nu se mai întoarce! Eu am lucrat efectiv la Ministerul de Interne. Nu mă compari pe mine cu un general care a luptat efectiv în lupte, dar nici cu aceia din fotbal care n-au purtat niciodată o haină militară. N-au făcut revistă de front, nu ştiu ce este aia situaţia 1, situaţia 2, cu arma în unitate, cu arma acasă... Nu au fost într-o şcoală militară, au primit grade onorifice. Eu am lucrat 23 de ani în Ministerul de Interne, cu gradul de locotenent-colonel, la Serviciul Paşapoarte. Frăţilă şi alţii ca el au merit sportiv pentru gradul pe care-l au, dar nu şi merit militar. Generalul Iordănescu ce ştie despre armată? A avut vreodată răspundere pentru oamenii din subordine? Eu am dat examen pentru orice grad, am tras în poligon... După ce m-am lăsat de fotbal, nu am activat ca antrenor sau conducător. Am avut motivele mele. Cum să le fi spus eu jucătorilor să nu bea, să nu fie curvari, când eu am fost cum am fost ca jucător? Dar fiecare dintre foştii sportivi care plâng acum după pensii să se uite în oglindă!", ne-a declarat ieri David.

800 de lei i-au fost tăiaţi din pensie legendarului portar al CCA-ului, Ion "Ţop" Voinescu, adică suma pe care acesta trebuie s-o dea lunar pe medicamentele de care are nevoie

ALTE CAZURI

Ienei se bazează pe renta viageră a soţiei

Generalul în rezervă Emeric Ienei, antrenorul care a adus Cupa Campionilor Europeni în România, n-a scăpat de braţul lung şi hrăpăreţ al guvernului, trezindu-se cu veniturile înjumătăţite.

"Mi-a scăzut pensia şi sunt puţin mâhnit. Singurul venit al meu este, într-adevăr, pensia şi norocul meu este că soţia a fost campioană mondială şi are o rentă viageră. Sper să nu umble şi la asta", a răbufnit nea Imi. Multiplul medaliat olimpic şi mondial Ivan Patzaichin a fost altă victimă de lux a "sezonului reducerilor" lansat de guvern.

"Luam 27 de milioane şi acum mi-a venit 17 brut. Nu m-am gândit că o să fim umiliţi, dar asta e situaţia. Nu cer să mi se mărească pensia, ci doar să mi se dea cât mi se cuvine", a spus Ivan Patzaichin.