Pensiile din Germania. Cât câștigă un neamț care a cotizat 35 de ani, în comparație cu un român

Pensiile din Germania. Cât câștigă un neamț care a cotizat 35 de ani, în comparație cu un român Sursa foto: Dreamstime.com

Bătrânii din România s-au plâns în ultimii ani că primesc pensii mult mai mici față de nevoile pe care le au. În tot acest timp, veniturile pensionarilor din Germania au crescut semnificativ în ultima perioadă.

Pensiile din Germania au crescut din ce în ce mai mult în ultimii ani. Datele Casei Naționale de Pensii din Germania arată că pensia medie plătită pentru persoanele asigurate pe termen lung s-a majorat semnificativ din anul 2010 și până în prezent. Orice persoană care s-a pensionat în anul 2022 și a avut cel puțin 35 de ani de activitate, primește în jur de 1.522 de euro brut.

Acest lucru înseamnă că pensiile germanilor sunt cu aproape 500 de euro mai mari față de cele din 2010, când se aflau la nivelul de 1.062 de euro. Un purtător de cuvânt al Casei Naționale de Pensii din Germania a explicat că motivul principal care a dus la această creșetere este reprezentat de ajustările relativ mari ale pensiilor din ultimii ani. Următoarea majorare a pensiile este programată la începutul lunii iunie. Pensionarii din Vestul Europei vor avea un venit lunar cu 4,39% mai mare, în timp ce cei din Est cu 5,86%. În România, pensia medie este de 1.960 de lei.

Rata contribuției este la fel de scăzută ca în anii 1980

Rüdiger Herrmann, actualul președinte al Adunării reprezentative a asigurărilor de pensii, a explicat că în ciuda majorărilor semnificative ale pensiilor, cota contribuției a scăzut de la 19,9% în anul 2019 până la 18,6% în prezent. Oficialul german a mai adăugat că rata contribuției este la același nivel cu cea înregistrată la jumătatea anilor 1980. „Această evoluție pozitivă arată puterea pensiei de stat ca pilon central al securității pentru limită de vârstă în Germania”, a spus Herrmann

Ne puteți urmări și pe Google News

Adunarea reprezentativă a asigurărilor de pensii este formată din 30 de membri, iar jumătate dintre ei sunt reprezentanții asiguraților. Cealaltă jumătate sunt reprezentanți ai angajatorului. Membrii sunt aleși o dată la șase ani în timpul alegerilor sociale. Adunarea reprezentativă are putere de decizie și asupra bugetului anual al Germaniei privind asigurările de pensii. De asemenea, această instituție este responsabilă să găsească soluții pentru problemele comune ale diferitelor instituții de asigurări de pensii. Adunarea se va reuni joi, 22 iunie, potrivit t-online.de.