Pensiile cresc cu 5,25% de la 1 ianuarie

Pensiile cresc cu 5,25% de la 1 ianuarie

Guvernul a aprobat ieri majorarea punctului de pensie la 917,5 lei. Bugetarii rămân în continuare fără tichete de masă sau vouchere de vacanţă

Executivul condus de Dacian Cioloș a decis ieri, în şedinţa de Guvern, creșterea pensiilor și menținerea drepturilor salariale obținute în cursul acestui an de personalul din sectorul bugetar.

Guvernul nu a amânat scăderea TVA la 19% sau reducerea accizelor, măsuri prevăzute pentru 1 ianuarie 2017. „Lăsăm posibilitatea viitorului guvern să îşi aplice politicile economice şi sociale cum crede de cuviinţă”, a spus ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la finalul şedinţei de guvern. În schimb, Executivul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă:

● majorarea valoarea punctului de pensie pentru anul 2017 cu 5,25%, de la 871,7 lei la 917,5 lei. Pensiile militare de stat se indexează tot cu 5,25%.

● drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar sunt menținute la nivelul aferent lunii decembrie 2016, nivel care include toate majorările salariale aprobate în decursul acestui an.

Măsuri doar pe două luni

„Salariile în sectorul public sunt calculate la suma de referinţă de 600 de lei. Dacă nu prorogăm prevederile la Legea 284/2010, atunci foarte multe salarii s-ar înjumătăţi”, a explicat Anca Dragu.

Totodată, Guvernul a decis prorogarea cu doar două luni, până în februarie 2017, a unor măsuri amânate în fiecare an din 2010 încoace, cum ar fi:

● neacordarea de premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanță, indemnizații la ieșirea la pensie, trecerea în rezervă;

● menținerea la nivelul din luna decembrie 2016 a indemnizațiilor de care beneficiază unele categorii de persoane (academicieni, revo luționari, artiști, persoane persecutate din motive politice și etnice);

● munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru să fie compensată numai cu timp liber corespunzător;

● cota de contribuție la Pilonul II de pensii se menţine la nivelul anului 2016;

● nealocarea a 6% din PIB pentru învățământ și 1% din PIB pentru cercetare.

Vor fi prelungite cu un an impozitele speciale pe veniturile din exploatarea gazelor şi a altor resurse naturale, dar şi din activităţile cu caracter de monopol natural din sectorul de electricitate şi gaze.

Noi reguli la construcţii

Totodată, au fost adoptate simplificări legislative în urbanism şi autorizarea construcţiilor. Astfel, se introduce posibilitatea ca certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire să fie trimise şi în format electronic autorităţilor responsabile, care în 3 ani au obligaţia să poată asigura primirea acestora. Guvernul a mai aprobat prelungirea de la 12 luni la 24 de luni a perioadei de valabilitate a autorizaţiei de construire. Ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar se va realiza conform unor reguli stabilite de Guvern printr-o hotărâre adoptată în ședința de ieri. Din bugetul Fondului de mediu, se va finanța un studiu privind identificarea pădurilor virgine și cvasivirgine din România, în vederea înscrierii în „Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine”.