Evenimentul Zilei > International > Pensii fabuloase pentru comisarii UE
Pensii fabuloase pentru comisarii UE

Pensii fabuloase pentru comisarii UE

Comisarii europeni care se pregătesc să-şi părăsească funcţiile anul acesta, după alegerile europarlamentare, vor beneficia de pensii şi alocaţii de „tranziţie” de sute de mii sau chiar de peste un milion de euro, a precizat zilele trecute think-tank-ul britanic „Open Europe”, care militează pentru reformă în UE.

Potrivit calculelor, comisarul român Leonard Orban ar primi o alocaţie pe trei ani, care ajunge la 322.540 de euro, o primă de relocare de aproape 20.000 de euro şi, din momentul în care va împlini 65 de ani, o pensie anuală de 25.534 de euro.

Informaţiile despre beneficiile înalţilor funcţionari, preluate rapid de presa europeană, vin într-un moment delicat, în care blocul comunitar se zbate în recesiune, iar milioane de cetăţeni se află în pericol de a-şi pierde locurile de muncă. „Contribuabilii din Europa, ale căror pensii au fost înghiţite de recesiune, se vor întreba pe bună dreptate de ce trebuie să achite o notă de plată aşa de mare pentru o mână de oficiali pentru care nu au votat niciodată”, a apreciat analistul „Open Europe”, Sarah Gaskell.

Echipa milionarilor

Analiştii britanici apreciază că numărul comisarilor care ar putea părăsi anul acesta Comisia, fără să mai preia un nou mandat, ar fi de aproximativ 20. Per total, pentru restul vieţii, ei vor primi aproape 25 de milioane de euro, în pensii şi diferite alocaţii. Orban, ale cărui beneficii financiare după părăsirea funcţiei vor depăşi cu uşurinţă jumătate de milion de euro, este unul dintre novici.
 
Dacă va părăsi funcţia, comisarul pentru comunicare Margot Wallstrom, o politiciană cu state vechi în executivul UE, va beneficia de o pensie de 113.486 de euro pe an, aproape două milioane de euro în total, pentru tot restul vieţii. La fel şi veteranul Guenter Verheugen, unul dintre vicepreşedinţii Comisiei UE.
 
Pensia preşedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso, este ceva mai mică – 62.644 de euro. Analiştii „Open Europe” observă însă că salariul anual al lui Barroso, de aproape 300.000 de euro, este aproape echivalentul salariului lui Barack Obama.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: