Evenimentul Zilei > Justitie > Pensie de 6.500 de euro în România. Este mai mare decât salariul încasat de beneficiar anul trecut
Pensie de 6.500 de euro în România. Este mai mare decât salariul încasat de beneficiar anul trecut

Pensie de 6.500 de euro în România. Este mai mare decât salariul încasat de beneficiar anul trecut

Fostul șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, iese la pensie începând cu 1 iulie și va beneficia de 6.500 de euro lunar. Suma de bani este mai mare decât salariul pe care îl primea când lucra.

Majoritatea pensionarilor primesc sume mediocre lunar, chiar dacă au muncit ani întregi. Cu toate astea, șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, iese la pensie de la 1 iulie și vă încasa o pensie de 6.500 de euro pe lună. Nici pe vremea când lucra nu beneficia de banii aceștia.

Pensionarea lui Lucian Netejoru a fost aprobată de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. De la 1 iulie, șeful Inspecției Judiciare devine pensionar și beneficiază de 6.500 de euro pe lună.

După cum arată ordinea de zi soluționată pe data de 23 iunie, nu doar Netejoru se pensionează, ci și alți 12 colegi judecători.

Lucian Netejoru
Lucian Netejoru

Pensia lui Lucian Netejoru va fi mai mare decât salariul net pe care l-a avut. În 2021, magistratul avea un salariu lunar la Inspecția Judiciară de 26.000 de lei net. Suma primita de pensionarii magistrați este în cuantum de 80% din salariul brut încasat în ultima lună de activitate, asta înseamnă că Netejoru va primi o pensie de 32.000 de lei net pe lună (aproximativ 6.500 euro).

Pensia pe care judecătorii o primesc

Judecătorii, procurorii (…) se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.”, după cum stabilește Legea privind statutul procurorilor și judecătorilor. Așadar, prevederea menționată mai sus, însoțită de includerea contribuțiilor în salariul brut, face ca pensiile magistraților să poată fi mai mari decât salariile nete din timpul activității.

Netejoru a lucrat două mandate. În ultimii ani, magistratul s-a făcut remarcat prin mai multe decizii controversate, printre care și o serie de cercetări disciplinare deschise în urma unor sesizări. El era faimos și pentru că dădea afară inspectori ce veneau cu soluții care nu erau pe placul lui.

Șeful Inspecției Judiciare a întocmit acțiuni disciplinare și împotriva unor magistrați care au adus critici la adresa abuzurilor PSD, pe vremea când Liviu Dragnea se ocupa de partid, potrivit presshub.ro