Pensie anulată, nu record! Fiecare român cu durerea lui
- Felix Mihai Badea
- 10 august 2017, 00:00
Toată media vuieşte de pensiile aberante ale generalilor din armată, interne, serviciile secrete, plus alte categorii privilegiate ca diplomaţii şi piloţii din aviaţie, atenţie, toți plătiți numai din bugetul de Stat, din taxele şi impozitele colectate de la fiecare român.
Nu este vorba numai de momentul actual sau durata de când se plătesc asemenea pensii, dar mai ales de viitor, pentru că li se oferă posibilitatea de a opta. Cine ar rata o asemenea șansă concretă de care va beneficia toată viaţă?
O privire introspectivă în trecut, concret anularea pensiilor magistraţilor militari regali de către comuniști face comparaţia cu situaţia actuală şocantă şi scandaloasă. Prin acordurile internaţionale, România s-a angajat să plătească despăgubiri deţinuţilor politici, victimelor comunismului. Conform CEDO, pensia este un bun dobândit pe viață de către o persoană, bun - proprietate protejat de Protocolul 1 adiţional la Convenţia CEDO la care România a aderat în anul 1992. Şi atunci cum vine cu perpetuarea acestui sistem de pensii nedrept, acum instituţionalizat de CEDO? Să accepte românii numai pensii de mizerie pe viaţă? Iar şmecherii instituţiilor de for- ţă să se şi reangajeze şi să cumuleze pensie şi salariu simultan tot de la Stat? Ce facem cu pensiile anulate ale magistraţilor militari din Armata Regală? Atenţie, ne referim la cei care nu au fost condamnaţi pentru activitatea lor pe timp de război!
Bunicul meu, magistrat militar de rang înalt, locotenent colonel Ion Suceveanu a fost preşedintele Tribunalului Militar al Comandamentului Militar al Capitalei, de fapt Curtea Marţială chiar pe timpul rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941 (vezi Monitorul Oficial din 21.01.1941 Partea I Nr. 17). În acele timpuri grele în care România pierduse teritorii întinse (jumătate din Transilvania prin Dictatul de la Viena şi Basarabia plus Bucovina de Nord prin ultimatumul URSS), Regele Carol al IIlea abdicase şi fugise cu trenul Orient Express sub gloanţele legionarilor lui Horia Sima, trebuia să ai mare curaj să îţi asumi responsabilitatea de a conduce Curtea Marţială, trimiţând la ani grei de închisoare deopotrivă comunişti şi legionari dezertori. Undeva pe timpul războiului a demisionat din magistratura militară, decizie salvatoare.
A trecut în rezervă, cu o pensie pe măsura funcţiei de vârf la Curtea Marţială şi a trecut în avocatură. Nu l-au condamnat nici comuniştii, care au trimis la închisoare până şi pe marii eroi aviatori Tudor Greceanu (cu picioarele îngheţate în detenție și apoi amputate) şi celebrul Agarici. Dar i-au luat pensia. A lucrat ca avocat civil ca să supravieţuiască, era însă proscris prin activitatea de magistrat militar regal. S-a prescris oare crima comuniştilor de a-i anula pensia militară? Oare actualul pensionar magistrat militar Gheorghe Bălăşoiu, cu pensia record naţional 40.963 lei brut (34.000 net, contribuabilii la pensii îi asigura 37.817 lei lunar) şi care a cumulat două funcţii şi salarii simultan (procuror şef şi comandant de penitenciar, şi nu judecător), nu înţelege că situa- ţia aceasta care se menţine din anul 2005, trebuie curmată? Preşedintele Johannis nu ia nici jumătate ca salariu de Şef de Stat din pensia de mai sus, iar senatorul PSD Viorel Salan (provenit din Jandarmerie) primeşte 54.000 lei lunar! În timp ce 129.000 români iau pensia minimă de 85 lei! Acum ne pregătim să cinstim memoria eroilor de la Mărăşeşti (6 august - 3 septembrie 1917). Românii au zădărnicit eforturile trupelor de elită germane şi ale Puterilor Centrale, care eşuaseră deja la Mărăşti şi forțau sudul Moldovei! „Pe aici nu se trece!” Oare aceşti profitori privilegiaţi nu înlemnesc de rușine în faţa celor 27.410 morţi, dispăruţi sau răniţi români care au pus pe fugă trupele lui Mackensen şi, surpriză, tânărul locotenent Erwin von Rommel, adus special pentru a-i înfrânge pe români?
Ce ar fi făcut ei dacă ne ocupau sovieticii în anul 1968? Dar eroii noştri care luptă în Afganistan primesc 10.000 euro pe lună? La un salariu minim brut de 1.450 lei, din care net 1.065 lei, adică un raport cu pensia maximă de 1 : 34, inadmisibil! Oare NATO înghite gogoaşa acestor pensionari, elita generalilor români trece în rezervă? România este paradisul pensionarilor privilegiaţi reangajaţi (mii de euro de la 42 ani, salariu şi pensie record, toate de la Stat), pentru restul românilor pensii chiar sub salariul minim şi vârsta de pensionare crescută la 67 ani! Oare este drept aşa? Cum repară România crima anulării pensiilor celor nevinovaţi?
Cristian Vlad Suceveanu