Președintele Asociației Judecătorilor din România: ”Pensia maximă a unui magistrat ar trebui limitată la 10.000 de lei”

Președintele Asociației Judecătorilor din România: ”Pensia maximă a unui magistrat ar trebui limitată la 10.000 de lei”

În plină discuție legată de pensiile foarte mari pe care magistrații le încasează, un judecător clujean de la Curtea de Apel Cluj, Sergiu Rus, președinte al Asociației Judecătorilor din România, susține că pensia judecătorilor și procurorilor trebuie limitată la 10.000 de lei. Într-un interviu acordat EvZ, judecătorul Rus susține că multe categorii sociale beneficiază de pensii de judecător deși nu au fost judecători decât câteva luni.

De ce ați spus că pensiile judecătorilor și procurorilor trebuie limitate?

În primul rând, discuţia trebuie să înceapă cu un pas mai devreme. Adică cu problema pensiilor speciale sunt justificate sau toate pensiile publice ar trebui stabilite în sistem contributiv. Părerea mea este că toate pensiile ar trebui să fie astfel stabilite, în funcţie de contribuţiile efective. Pensia specială este profund injustă din punct de vedere al solidarităţii sociale şi poate da loc unor situaţii absurde. De exemplu, există beneficiari de pensii speciale din magistratură care să nu fi fost mai mult decât câteva luni magistraţi, la finalul carierei. Cazurile sunt numeroase, exista la un moment dat o practică destul de răspândită, mai ales când se putea intra în sistem şi pe baza vechimii juridice de 10 ani, fără examen, de introducere în magistratură a unor pensionabili care după câteva luni, un an ieşeau la pensie din calitatea de magistrat. Acum nu mai există posibilităţi atât de ample, însă persoanele respective beneficiază în continuare de pensia specială dobândită în virtutea a doar câteva luni lucrate efectiv ca magistrat.

Totuși un magistrat ar trebui protejat și in timpul activității, prin acordarea unui salariu mai mare, și după pensie, cu o pensie suficient de mare! Dacă nu ar exista un astfel de sistem de protecție, nu credeți cu sistemul de justiție ar fi lovit crunt de corupție?

Da, un magistrat ar trebui protejat în timpul activităţii, însă protecţie nu înseamnă doar salariu. Este normal ca magistraţii să aibă salarii mai mari decât alte categorii de bugetari, însă proporţia, bunăoară, dintre salariul şi venitul minim şi venitul mediu net pe economia naţională, sau între judecător şi medic sau profesor, trebuie stabilit prin dialog social, prin consultarea societăţii, nu pe alte căi.

La ce fel de căi vă referiți?

De exemplu, prin negocierea separată de către fiecare categorie de bugetari a statutului propriu din punct de vedere al remunerației. Uneori au fost chiar și amenințări cu greva sau chiar grevă. Metode licite sau mai puțin licite.

Spuneți că este o mafie a pensiilor speciale în magistratură, mafie din care fac parte oameni care nu au fost judecători minim 25 de ani?

Spun doar că anumite portiţe legale au fost utilizate la un anumit moment în trecut şi care au dus la situaţii curioase şi injuste. Mai mult decât atât, după ce vom avea datele complete pe care le-am cerut Consiliului Superior al Magistraturii.

Exista astfel de portițe legale care permit unui angajat al Justiției, să zicem unuia care a lucrat toata viata intr-o functie juridică, să devină la finalul carierei judecator și să primească pensie de magistrat?

Da, dar acum doar dacă ia examenul de intrare în magistratură. Există pe de altă parte o mulţime de personal asimilat judecătorilor şi procurorilor, care iau pensie de magistrat numai din această calitate, fără să fie nevoit să treacă ca magistrat.

Cât ar trebui să fie pensia maximă pentru un magistrat?

Eu spun că suma de 10.000 lei este maximul pe care îl apreciez justificat social în sistemul public de pensii. Nu este normal să existe categorii cu pensii mai mari, de aceea răspunsul meu vizează direct plafonul maximal.

Iar magistrații care au pensii de 20.000 de lei și mai mari, chiar de 40.000 de lei, cum au reușit să obțină astfel de pensii? Prin frauda? Dacă ținem cont că pensia magistratului se calculează cu ultimul venit brut?

Nu pot să speculez, ar fi nevoie de verificarea fiecărui caz în parte. Nu exclud din start existenţa în cadrul pensiilor speciale a unor cazuri de posibile fraude. Deşi legea specifică expres ce înseamnă venitul brut considerat bază de calcul, nu putem cauţiona aprioric şi în bloc corectitudinea tuturor adeverinţelor de venit eliberate de serviciile economice ale instanţelor şi parchetelor. Dar asta este deja treaba Curţii de Conturi și a Casei de Pensii

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News