Pensia in 2008, de 3,6 ori mai mare decat in 2002

Pensia in 2008, de 3,6 ori mai mare decat in 2002

In urma cu cinci ani, pensia medie era de 47 de euro. Anul viitor va fi de 170 de euro.

Pensia medie a romanilor va fi in 2008 de 3,6 ori mai mare decat in 2002. Anul viitor, pensia medie va fi de circa 170 de euro, in timp ce in 2002 a fost 1,55 milioane de lei vechi, echivalentul a numai 47 de euro. La aceasta marire a pensiei medii a romanilor exprimata in moneda europeana nu au contribuit numai majorarile decise de autoritati, ci si aprecierea leului in raport cu euro.

Cu toate acestea, Romania se afla in prezent mult in spatele altor state europene la capitolul valoarea pensiei medii. In prezent, pensia la romani este de aproape patru ori mai mica decat in Slovacia, de exemplu. Romania nu se poate compara la acest capitol nici cu Ungaria sau cu Polonia. Valoarea pensiei la noi este de aproape trei ori mai mica decat in Ungaria. In Polonia, stat integrat in Uniunea Europeana in 2004, pensia medie atinge, in acest moment, 350 de euro.

De la 1 ianuarie 2008, asa cum s-a anuntat, pensiile vor creste cu 43%, in urma maririi punctului de pensie la 37,5% din salariul mediu brut pe economie. Mai exact, potrivit ministrului muncii, Paul Pacuraru, punctul de pensie va fi, din 2008, de 568 de lei, iar in 2009 va ajunge la 747 de lei.

Pacuraru mai spune ca pensiile varstnicilor ar putea creste prima data la 1 septembrie, cand valoarea punctului de pensie pentru toti pensionarii se va mari cu 5% si va fi de 417 de lei. In prezent, valoarea acestuia este de 396 de lei. Indemnizatiile celor aproape un milion de pensionari din agricultura se vor dubla tot din septembrie.

CE VA PUTEA CUMPARA UN PENSIONAR CU BANII PRIMITI IN PLUS*

Cu banii in plus primiti intr-o luna ........................un aspirator Cu banii in plus primiti in doua luni.......................un aragaz Cu banii in plus primiti in trei luni un.................... frigider mai mic

*calculul a fost facut in cazul unei pensii medii de 396 de lei, care de la 1 ianuarie 2008 va fi de 568 de lei. Suma primita in plus va fi de 172 de lei

LA CAT VA AJUNGE PUNCTUL DE PENSIE ANUL VIITOR

Puncte de pensie la 1 iulie 2007                                                                   Puncte de pensie la 1 ianuarie 2008* 1 punct ...............................................................................................................369 ..................568 1,5 puncte ..........................................................................................................553,5.............. 852 2 puncte............................................................................................................. 738 ..................1.136 3 puncte..............................................................................................................1.107............... 1.704

*calculate la un salariu mediu brut estimat la 1.514 lei, la 1 ianuarie 2008 

CATI BANI VETI LUA DIN 2008

Pensia medie pentru limita de varsta la 30 aprilie 2007 .......................................la 1 ianuarie 2008  422 lei                                                           605,3 lei

Pensie medie de invaliditate la 30 aprilie 2007..................................... la 1 ianuarie 2008 295 lei                                                         423,1 lei

Pensie medie pentru invalizi de razboi gradul II la 30 aprilie 2007..................................... la 1 ianuarie 2008 219 lei                                                          314,1 lei

Pensie medie de urmas la 30 aprilie 2007 ......................................la 1 ianuarie 2008 177 lei                                                          253,8 lei

EFORTUL ROMANIEI

Marirea pensiilor ne costa 2 miliarde euro

Suma de care au nevoie autoritatile pentru a acorda majorarile de pensii se ridica la nu mai putin de doua miliarde de euro, adica 6,4 miliarde de lei. Din aceasta suma autoritatile au identificat, initial, de unde fac rost numai de 1,7 miliarde de lei.

Efortul de doua miliarde de euro a fost criticat de fostul ministru de finante, Sebastian Vladescu, care in prezent este secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. Acesta a afirmat ca majorarea punctului de pensie reprezinta un pericol pentru stabilitatea macroeconomica, declaratii pentru care era gata sa fie sanctionat de partid, potrivit presei centrale.

Vosganian: avem de unde da maririle

Cea mai mare parte a banilor care vor sustine proiectul guvernamental de majorare a pensiilor va proveni din cresterea PIB, din salariile din ce in ce mai mari pe care le vor avea romanii, precum si de la numarul de angajati in crestere, a declarat, ieri, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Alte surse de finantare vor fi transferul unor sume din bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale, respectiv imbunatatirea colectarii bugetare. Potrivit proiectiei facute de specialistii Ministerului Economiei si Finantelor, bugetul de stat poate asigura o crestere a pensiilor cu 40% incepand cu 1 ianuarie 2008.

Astfel, cresterea nominala a PIB-ului estimata la peste 10a, anul viitor, in conditiile cresterii economice de 6,3%, va acoperi aproximativ 1,2 milioane de euro din necesarul pentru cresterea pensiilor in 2008 de 2 milioane de euro. Modificarile legislative din domeniul fiscal, prin care guvernul a majorat baza de impozitare a salariilor, vor aduce venituri suplimentare de 300-400 de milioane de euro, iar transferuri de la bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale vor aduce inca 400-500 de milioane de euro, a adaugat Vosganian.

In veniturile care datoreaza contributii la asigurarile sociale nu vor fi incluse drepturile de proprietate intelectuala si nici dividendele. Iar angajatii care au un salariu ce se ridica peste nivelul a cinci salarii medii brute (75 de milioane de lei vechi) vor plati contributii sociale din toata suma pe care o primesc. (Consuela Stegarescu, Ana Batca)

PRETURI

Pericol: inflatia poate creste cu 0,5 puncte

Rata inflatiei va creste cu 0,5 puncte procentuale in acest an din cauza majorarii pensiilor, ne-a declarat Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiari din Romania. Efectul in 2008 va fi identic. Lantul efectelor nu se opreste aici.

„Categoric va creste si deficitul bugetar in conditiile in care nu au cu ce finanta majorarile pensiilor. (...) Exista posibilitatea sa taie din cheltuielile de investitii in infrastructura, pe care si asa nu reusesc sa le faca, si de obicei le fac catre finele anului”, mai spune analistul financiar.

Analistul financiar atentioneaza insa ca banii primiti in plus de pensionari se vor duce in consum: in primul rand cel de alimente. Cum majoritatea alimentelor provin din importuri, aceasta se va traduce prin cresterea deficitului de cont curent. O parte din surplusul de bani ar putea fi insa economisita, admite Cabat.

INDICIU

Cum se calculeaza punctul de pensie

Conform legii, in acest moment, valoarea unui punct de pensie se calculeaza pe baza unui coeficient care nu poate fi mai mic de 30a si nici mai mare de 50% din salariul mediu brut lunar, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat din anul iesirii la pensie. Valoarea pensiei se determina astfel prin inmultirea punctajului mediu anual, realizat de asigurat in perioada de cotizare, cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual se determina prin impartirea numarului de puncte, rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate in perioada de cotizare, la numarul de ani corespunzatori stagiului complet de cotizare. Punctajul anual se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna.

Iar numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva comunicat de Institutul National de Statistica. (Eugenia Mihalcea)

Ne puteți urmări și pe Google News