În ce condiții încetează plata pensiei anticipate

În ce condiții încetează plata pensiei anticipate

Persoanele care aleg să iasă din activitate cu cinci ani mai devreme sunt, de regulă, cele care și-au pierdut locul de muncă și, din cauza vârstei, nu mai găsesc ușor un altul

În sistemul românesc de pensii publice funcționează două tipuri de pensii anticipate: cea fără penalizarea cuantumului drepturilor de pensie și cea cu penalizarea cuantumului drepturilor de pensie.

Pensia anticipată fără penalizare o primesc cei care doresc să iasă din activitate cu cinci ani mai devreme și au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege (35 de ani).

Pensia anticipată cu penalizare o primesc cei care ies din activitate mai devreme cu 5 ani, dar care au realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, dar și cei care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situațiile în care pierzi pensia

În ambele situații, se poate face suspendarea pensiei din următoarele motive:

● la cerere, dacă pensionarul dorește să continue activitatea;

● dacă pensionarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care România a încheiat convenție de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă potrivit prevederilor acesteia pensia se plătește de către celălalt stat;

● dacă pensionarul se regăsește în una din situațiile următoare:

a) desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;

b) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor și drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precum și din contracte/convenții încheiate potrivit Codului civil;

c) dacă îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului;

d) dacă realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puțin de patru ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;

e) dacă sunt administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;

f) dacă sunt persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice sau sunt angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora etc.

Atenție, pot apărea și penalizări!

Este important de știut că dacă o persoană se află în situația de a avea cumul al pensiei anticipate parțiale cu alte venituri de natura celor menționate mai sus, aceasta trebuie să solicite personal casei teritoriale de pensii sau casei de pensii sectoriale, care îi achită drepturile, suspendarea plăţii pensiei anticipate parţiale pentru a evita înregistrarea unor debite reprezentând drepturi încasate necuvenit.

De asemenea, se prevede că persoana în cauză, dacă a renunțat deja la pensia anticipată, va putea reveni în la pensie fie la atingerea vârstei standard (adică 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați), fie înainte de aceasta, dacă face din nou cerere pentru pensionare anticipată și nu se mai încadrează în situațiile enunțate anterior.

Revenirea se va putea face începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plăţii pensiei.

Retragerea și anularea deciziei de pensie anticipată

Potrivit legii, cererea privind acordarea drepturilor de pensie poate fi retrasă de persoana care a depus-o, oricând până la emiterea deciziei de pensie. De asemenea, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului, în termen de 30 de zile de la comunicare.