”Penologia sovietică”. Un experiment Pitești, făcut la o închisoare din Băneasa. Document CIA. Istoria secretă

”Penologia sovietică”. Un experiment Pitești, făcut la o închisoare din Băneasa. Document CIA. Istoria secretă

O telegramă CIA de acum 67 de ani vorbește despre unul dintre primele experimente făcute pe deținuții politici roâni pentru reeducarea lor. Agentul care a ”contabilizat” locurile de detenție din zona Capitalei și a identificat la Băneasa un loc unde se aplica metoda sovietică a ”penologiei”.

Conform dicționarului, penologia este ” Penologia se ocupă cu cercetarea rolului, funcțiilor, esenței, scopului pedepsei, cu clasificarea pedepselor, cu normele de executare a acestora și cu căile de sporire a eficienței lor în combaterea infracțiunilor.

Penologia este preocupată de eficacitatea proceselor sociale concepute și adoptate pentru prevenirea criminalității, prin represiunea sau inhibarea intenției criminale prin teama de pedeapsă. Prin urmare, studiul penologiei se referă la tratamentul deținuților și reabilitarea ulterioară a infractorilor condamnați. Aceasta include, de asemenea, aspecte ale eliberării condiționate (reabilitarea infractorilor din comunitate), precum și știința penitenciară referitoare la detenția și recalificarea în siguranță a infractorilor.”

În România, este cunoscut ”Experimentul Pitești”, din anii 1949-1952, cel mai crud mod de ”reeducare” a deținuților politici. Agenții americani spuneau, în 1954, că un astfel de ”experiment” se desfășura și la Băneasa, pentru că nimeni nu bănuia că ”reeducarea” deținuților se făcea prin muzică sau vorbă bună.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Raportul este din 3 ianuarie 1954 și cuprinde o trecere în revistă a ”Închisorilor din România/ Zona București”.

1. Sunt numeroase închisori românești în sau lângă București. În Capitala României este închisoarea Securității. Ea este pe strada Știrbei Vodă. Aici și în locurile de detenție ale Ministerului de Interne sunt ținuți prizonierii politici ale căror dosare sunt în instrumentare. Acești nefericiți fac obiectul metodelor obișnuite sovietice pentru obținerea mărturisirilor.

2. Închisorile Ministerului de Interne sunt la subsolul clădirii. Ministerul mai are locuri de detenție într-o aripă a Fundației Universitare Carol I, în fostul Liceu Ortodox (pentru fete), aflat pe strada Principatele Unite, în fostul Seminar Ortodox, în fosta Casă de Odihnă ”Albastru” și în Palatul Crețulescu.

3. Mai este o închisoare la Malmaison, în București, pentru deținuții politici care sunt sub urmărire penală. Aici mâncarea și curăâenia sunt satisfăcătoare. Vechea închisoare Văcărești, în București, este și ea folosită provizoriu pentru deținuții politici.

4. Băneasa, lângă București, are o închisoare nouă, construită în 1953-1954. Ea are perfectate toate echipamentele pentru ”știința penologică” sovietică.

5. Jilava, tot lângă București, are un fort vechi care a fost transformat și el în închisoare. Acest loc este recunoscut pentru umezeala sa. Nimeni nu poate sta acolo mai mult de un an fără să se îmbolnăvească, mai ales de tuberculoză. Această închisoare este folosită mai mult pentru deținuții politici. Ei sunt ținuți aici fie în timpul instrumentării dosarelor, fie pe timpul procesului.