Penalități mai mari pentru datornicii la stat

Penalități mai mari pentru datornicii la stat

Penalităţi de 2% pe lună din datoria neplătită la timp către autorităţile locale.

Prevederea se va aplica după ce va fi aprobat proiectul de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului de Procedură Fiscală, publicat pe site-ul Finanţelor.

Finanţele consideră că acest sistem permite o simplificare administrativă şi o creştere a eficienţei organelor fiscale locale, în condiţiile în care acestea gestionează peste 12 milioane de contribuabili.

Pe de altă parte, persoanele care îşi achită taxele locale până miercuri beneficiază de o reducere de 10% din suma datorată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiscul nu va mai cesiona creanţe

Totodată, majorările de întârziere sunt înlocuite cu dobânzi şi penalităţi. În prezent, neplata la termen a impozitelor generează majorări de întârziere de 0,1% pe zi.Potrivit proiectului, dobânda de întârziere este de 0,5% pe zi. Dacă datoria e stinsă în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se calculează penalităţi de întârziere.

În schimb, cei care vor scăpa de datorie abia în următoarele 60 de zile, vor achita, pe lângă dobânzi, şi penalităţi de întârziere de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse. Pentru întârzierile mai mari de trei luni de la scadenţă penalităţile se ridică la 15%.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă, aflat în dezbatere publică, mai prevede că Fiscul nu va mai putea cesiona creanţe fiscale. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au recomandat autorităţilor române să abroge articolul din Codul de Procedură Fiscală care conţinea această prevedere, pentru a evita orice risc în managementul arieratelor.

În prezent, Agenţia de Administrare Fiscală poate cesiona creanţele fiscale principale şi accesoriile datorate de contribuabili. Cesiunea creanţelor se face prin licitaţie, selecţie de oferte sau încredinţare directă.