Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva. Primii pelerini au așteptat 20 de ore
- Iulia Moraru
- 7 octombrie 2023, 16:15
Sâmbătă dimineață, la ora 06.30, un grup format din 32 de preoți, sub conducerea Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, a purtat cu grijă racla ce conținea moaștele Sfintei Parascheva din Catedrala Mitropolitană.
Pentru pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, primii pelerini s-au așezat la coadă încă de ieri. Deși au fost primele, două doamne au stat 20 de ore în așteptare. Ambele au venit la Iași din Adjud, Vrancea, cu trenul, pentru a se ruga pentru sănătate.
Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva a început sâmbătă
Începând cu ora 04.00, primele autocare au început să sosească în Iași, transportând în total 8.000 de pelerini din Voluntari.
Procesiunea a înconjurat Catedrala Mitropolitană, în timp ce opt preoți au purtat rând pe rând racla. Apoi, racla a fost așezată cu grijă în baldachinul din curtea interioară a Mitropoliei, unde credincioșii care au așteptat toată noaptea au început să vină să se închine.
Doamna Stina și domna Maria s-au așezat la coadă încă de vineri seară, pentru a se asigura că reușesc să ajungă să sărute moaștele.
„Eu vin doar de trei ani, dar doamna Maria e veterană, cu ea am venit prima dată. Venim de la ora 11 în fiecare an, luăm trenul de dimineaţă, şi aşteptăm mâine la ora 7 să ne închinăm şi apoi mergem acasă”, a spus doamna Stina pentru ziaruldeiași.ro.
Doamna Maria mărturisește că a venit să se închine la Iași încă din perioada comunismului. Cu excepția unor ani în care a fost bolnavă, ea nu a absentat niciodată. Chiar și în timpul pandemiei, a găsit modalități să continue să participe la această tradiție importantă pentru ea.
Coadă de pelerini de peste trei kilometri
Potrivit estimărilor organizatorilor, la ora 12.00, coada se întindea până la stâlpul 61, însumând o lungime de peste trei kilometri.
De la începutul procesiunii, aproximativ 5.500 de persoane au ajuns să se închine la racla Sfintei Parascheva. În total, peste 10.000 de persoane își așteaptă rândul pentru a participa la acest moment de închinare.
Cei care se vor îndrepta către Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea ocazia să aducă cinstire și moaștelor Sfântului Andrei Criteanul, cunoscut și sub numele de „exarhul cântăreților bisericești”.
Aceste moaște vor fi aduse la Iași miercuri seara, din Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, Creta.