De asemenea, ministrul Justiției în Guvernul condus de Maia Sandu, Stanislav Pavlovschi, a depus duminică cerere de demisie din funcție. El a scris într-un mesaj pe Facebook că a identificat mai multe incompatibilități de caracter personal în Planul de Acțiuni în domeniul justiției, ce fac imposibilă activitatea sa în Guvern. Olesea Stamate a depus astăzi jurământul în prezența președintelui Igor Dodon și a prim-ministrului Maia Sandu.

Despre aceste evenimente am discutat cu expertul în problemele Republicii Moldova, Petrișor Peiu.

EVZ: E doar o retragere de fațadă demisia lui Plahotniuc din fruntea PD?

Petrișor Peiu: Nu. El oricum nu mai poate controla partidul. Își pierde instrumentele atunci când nu mai este acolo. Pe de altă parte, toți partenerii externi l-au sfătuit să se retragă, iar Pavel Filip sau Andrian Candu sunt considerati mai onorabili.

 

EVZ: Rămâne deputat doar pentru imunitate sau vrea să conducă din Parlament?

Petrișor Peiu: Rămâne deputat doar pentru a avea o funcție oficială. Altfel, după ce i-a făcut el însuși lui Filat, Plahotniuc stie foarte bine că în Republica Moldova nu va mai avea scăpare. Nu cred ca este atât de naiv sa se ducă spre pușcărie sau să creada că imunitatea îi va împiedica adversarii să îl aresteze. Și el a procedat similar cu Filat

 

EVZ: Cum explicați demisia ministrului justiției din abia numitul guvern Maia Sandu?

Petrișor Peiu: Aici putem doar specula. Este clar ca organizarea justiției și a Parchetului îi mai conferă o mare putere lui Plahotniuc. Probabil ca fostul ministru și Maia Sandu au avut diferențe de opinie privind modul de înlocuire a Procurorului general.