Joi, 4 august. Postul de Poliție din comuna Beliș, județul Cluj. Mica așezare din Munții Apuseni pare pustie, căldura dogoritoare făcându- i pe săteni să se refugieze în locurile umbroase de prin curți sau la vreo cârciumă. Agenții Marius Raț și Darius Boboș sunt la datorie. „Un denunț” legat de un furt de lemne i-a pus pe jar. Cum știau și numele unuia dintre incriminați, Nicolae Dura, un tânăr de 29 de ani, au plecat pe urmele lui. Ce s-a întâmplat în continuare, ne povestește, cu accente dramatice, chiar Nicolae: „Am fost dus la Postul de Poliție, mi-au pus cătușele la mâini și m-au legat de grilajul unei uși. Erau agenții Marius Raț și Darius Boboș. Au tras draperiile și au închis ușa, după care au venit către mine cu electroșocul. De frică am semnat o declarație că am furat trei copaci”, se apără Dura, care se jură cu nu a furat nici măcar o crenguță din pomi.

Colegi de suferință

După acest episod, mai povestește bărbatul, cei doi agenți au plecat din postul de poliție și l-au lăsat legat de ușă vreme de două ore, timp în care oamenii legii au mers acasă la Leontina Giurgiu (59 de ani), pensionată pe caz de boală. „După două ore cât am stat legat cu cătușele la mâini, au revenit polițiștii și o trăgeau pe o femeie, care era și ea legată cu cătușele la mâini. Vorbeau tare urât cu ea, și îi ziceau că o împușcă. Unul dintre ei a scos și pistolul, care era legat de pantalon cu un cablu”, detaliază Nicolae.

„Au zis că filmează căruța”

Dar cum au ajuns agenții s-o încătușeze pe femeie? Cu unul dintre suspecți închis în postul de poliție, agenții Raț și Boboș au mers acasă la Leontina Giurgiu, în comuna Râșca. Femeia tocmai ce tăiase doi pui, când s-a trezit cu polițiștii în curte. „Au zis că vor să filmeze și am întrebat cu ce drept. Au zis că filmează căruța, iar agentul Raț m-a împins și mi-a zis să mă trag că vrea să filmeze și mașina mică. Apoi mi-a zis că mă filmează și pe mine. Atunci m-am panicat și i-am dat cu mâna peste telefon, care a căzut. Mi-a spus că i-am spart telefonul de 30 de milioane. A mers la mașină și a adus cătușele și a zis către mine: «u fața la pământ». M-a prins de mâini, m-a prins de gât, până m-a legat cu cătușele”, a povestit Leontina Giurgiu, jurându-se că e femeie cu frică de Dumnezeu și că nu știe de ce au venit polițiștii în curtea ei.

„Era cu mâna pe pistol”

Numai că, surse apropiate anchetei spun că și fiul ei, Florian Giurgiu, alături de Dura și de alte persoane, ar fi fost la furat de lemne din pădurea Asociației Pastorale. Mai mult, ei ar fi abandonat patru căruțe pline cu lemne în pădure. Poliția le-a confiscat și le-a dus la Ocolul Silvic Beliș, de unde au dispărut. Verificând imaginile de pe camerele de luat vederi, polițiștii au văzut cine sunt făptuitorii și le-a fost ușor să meargă pe urmele lor. Așa au ajuns și în curtea Leontinei Giurgiu.

După scandalul din curte, femeia a fost dusă la Postul de Poliție din Beliș, unde spune că l-a găsit pe Nicolae Dura legat de ușă și că s-a speriat și mai tare: „Agentul Raț i-a spus colegului său să scrie în procesul verbal că eu i-am tras două palme. Atunci mi-am făcut cruce. Agentul Raț mi-a spus că el nu crede în Dumnezeu și că el are dreptul să mă împuște și că mă împușcă dacă vrea, și era cu mână pe pistol”. Leontina Giurgiu mai poartă și azi urmele cătușelor pe mâîni. Cu greu, femeia a venit la IML Cluj, unde medicii i-au emis un certificat medico legal, care atestă rănile de pe trupul ei, precum și faptul că are nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Cercetată pentru ultraj

Punctul de vedere al IPJ Cluj se referă la un furt de lemne, dar și la o infracțiune de ultraj. Polițiștii clujeni nu spun dacă cei doi agenți au intrat cu mandat de la judecător sau nu în curtea femeii. „În contextul căutărilor efectuate pentru depistarea celor în cauză, la domiciliul unuia dintre aceștia, polițiștii au fost întâmpinați de către o femeie, care nu a permis accesul polițiștilor în curtea locuinței și a refuzat să se legitimeze. Totodată, femeia a distrus telefonul mobil al unuia dintre polițiști, aruncându- i-l din mână”.

Te-ar putea interesa și: