Pe Dunăre au apărut grupuri de insule din cauza secetei

Pe Dunăre au apărut grupuri de insule din cauza secetei

Autorităţile fluviale îi avertizează pe navigatori să se deplaseze cu precauţii sporite şi să folosească radarele de adâncime, pentru că altfel riscă să rămână împotmoliţi, relatează siteul stirileprotv.ro.

La punctul de trecere cu bacul la Galaţi, spre Tulcea, şoferii au cedat din pricina întârzierilor şi a căldurii. Pontoanele de la mal stau, practic, pe nisip. Nicolae Gârleanu, comandant bac: "Nivelul apei a scăzut foarte mult. Încercăm să ţinem programul care este stabilit. Încercăm să ţinem în viaţă trecerea, cât se mai poate!"

La Galaţi, chiar pe Dunării, a apărut un grup de insule de nisip. Suprafaţă uscată se va mari la începutul săptămânii viitoare cu siguranţă, atunci când specialiştii prognozează scăderi ale cotei Dunării sub cea din 2003, când nivelul fluviului a fost de doar 69 de centimetri.

Cei mai îngrijoraţi sunt specialiştii de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, care trebuie să asigure adâncimile necesare pentru navigare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Corneliu Carp, inginer-şef Administraţia Dunării Fluviale Galaţi: "Intervenim în punctele critice, adică la cotul Prutului, Isaccea, bară Sulina, astfel încât să asigurăm cele 24 de picioare pe care ne-am angajat că le vom asigura permanent."

Mihai Popescu, şef serviciu tehnic Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi: "În istoria măsurătorilor, cel mai mic nivel a fost măsurat prin 1921, minus 43 de centimetri. Deocamdată, ne situăm la un 97. Stăm mult mai bine şi că în anul 2003, când am avut 69 de centimetri exact în această zi, în 29 iulie."

Miercuri la Galaţi, nivelul fluviului, în raport faţă de nivelul marii a fost de 99 de centimetri şi continuă să scadă. Şi debitele sunt extrem de reduse - la mai puţin de jumătate faţă de media perioadei. În 2003, chiar pe 29 iulie, Dunărea avea la Galaţi doar 69 de centimetri. Anul acesta, e posibil să batem acest trist record.

Dincolo de aceste cifre, armatorii au mult de pierdut, pentru că nu mai pot încarcă navele cu la fel de multă marfă că în perioadele în care adâncimile fluviului erau la valori normale. Iar prognozele nu sunt îmbucurătoare - şi lunile august şi septembrie se anunţă la fel de lipsite de precipitaţii. O imagine deosebită au oferit miercuri câţiva tineri curajoşi care s-au dus cu o barcă până la insulele de nisip care au apărut pe mijlocul Dunării.