Pe ce se mai duc banii românilor. Finanțări de la buget pentru LED-uri

Pe ce se mai duc banii românilor. Finanțări de la buget pentru LED-uri

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un ordin, care a fost publicat în Monitorul Oficial, prin care primăriile din România pot să primească diferite sume de bani pentru a schimba infrastructura de iluminat public.

Potrivit ordinului 1.162/2020, care se aplică la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică începând de miercuri 10 iunie 2020, unitățile administrativ teritoriale pot primi finanțări de la bugetul de stat pentru a înlocui instalațiile de iluminat public, care au consum mare de energie.

Documentul semnat de ministrul Mediului permite primăriilor din România să se înscrie pe o listă oficială, care va fi deschisă la Administrația Fondului de Mediu, la o dată care va fi anunțată în cel mai scurt timp. Ordinul 1.162/2020 mai prevede că primăriile pot primit suma maximă de un milion de lei, pentru a-și îmbunătăți sistemul public de iluminat, în mod concret achiziționarea și instalarea corpurilor de iluminat de tip LED și a sistemului care permite reglarea fluxului luminos.

Ordinul mai prevede că pentru a se califica pentru primirea finanțării, fiecare primărie trebuie să întocmească un dosar cu mai multe acte, dosar care va fi analizat de o comisie de la Administrația Fondului de Mediu care va oferi un punctaj, care va sta la baza acordării finanțării.

Ordinul ministrului împarte unitățile administrativ teritoriale în două, cele cu până la 4.000 de locuitori, care pot primi 500.000 de lei și cele cu peste 4.000 de locuitori care se încadrează la un milion de lei.

De exemplu, pentru a înțelege economia făcută la bugetul unei primării medii, EvZ a stat de vorbă cu primarul comunei Apahida, care se învecinează cu municipiul Cluj Napoca. Primarul Grigore Fati spune că a aflat de ordinul ministrului Mediului și va depune un dosar de finanțare. ”Noi avem în comună peste 1.800 de lămpi care trebuie schimbate. Cu suma de un milion de lei unde ne-am încadra foarte bine și am putea schimba între 600 și 700 de lămpi, ceea ce ne-ar putea aduce o economie la bugetul comunei de 20 la sută din suma plătită pentru iluminatul stradal. De exemplu, pe timp de iarnă plătim în jur de 30.000 de lei, lunar. Dacă ne gândim că sunt câteva luni de iarnă atunci sigur economia va fi una care se poate vedea”, a spus primarul Fati.

articol sustinut
Ne puteți urmări și pe Google News