PDL ARE TREI MANDATE ÎN PLUS

PDL ARE TREI MANDATE ÎN PLUS

Conform ultimei numărători prezentate de BEC la ora 16:50, a reieşit că PDL are cu trei mandate mai mult decât Alianţa PSD+PC, fapt confirmat şi de numărătorile paralele efectuate de PSD şi PDL. În total, numărul de mandate obţinute de fiecare partid în parte este următorul: PDL: 166, PSD+PC: 163, PNL: 93, UDMR: 31, iar minorităţile au obţinut 18 mandate. Potrivit BEC, mandatele pentru cele două camere ale Parlamentului sunt distribuite astfel: la Camera Deputaţilor- PDL: 115, PSD+PC: 114, PNL: 65, UDMR: 22 mandate şi minorităţile naţionale au 18 mandate. La Senat, repartizarea manadatelor este: PDL: 51, PSD+PC: 49, PNL: 28, UDMR: 9 mandate.

Alianţa PSD+PC conduce în topul voturilor exprimate la alegerile de duminică, în vreme ce PDL ia caimacul, obţinând mai multe mandate de parlamentar. Procentual, diferenţa dintre cele două partide este sub 1%, însă modul de distribuire a mandatelor face ca democrat-liberalii să se situeze pe primul loc.

Potrivit rezultatelor finale oficiale ale BEC, prezentate astăzi, la ora 10:00, după numărarea a 100% din voturi, PSD+PC a obţinut 33,09% din voturi, PD-L 32,36%, PNL-18,57% şi UDMR - 6,17% la Camera Deputaţilor. La Senat, rezultatele îi indică din nou drept câştigători pe social-democraţi cu 34,16% din voturi, PD-L a obţinut 33, 57%, PNL- 18,74%, iar UDMR 6,39%. Celelalte formaţiuni politice s-au situat sub pragul electoral de 5%. Cu toate acestea mai sunt de rezolvat câteva procese verbale, de aceea purtătorul de cuvânt al BEC a declarat că acestea sunt rezultate finale parţiale.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:00

Diferenţa nu-i împiedică însă pe democrat-liberali să se declare câştigători ai parlamentarelor. Potrivit unei analize prezentate de Adriean Videanu, deşi PDL are mai puţine procente la Camera Deputaţilor, obţine un număr egal de mandate cu PSD: 114. La Senat, democrat-liberalii se află pe primul loc, la o diferenţă de două mandate faţă de social-democraţi.

PSD a câştigat! PDL la fel...

Între cele două partide, diferenţa este de sub 1% în favoarea social-democraţilor. Perdant în primele estimări ale parlamentarelor, PDL a trăit ieri pentru o jumătate de zi bucuria învingătorului, pentru ca, la orele serii, PSD+PC să treacă din nou pe primul loc. Datele centralizate de Biroul Electoral Central, după numărarea voturilor din 99,62% din secţiile de votare, relevau o diferenţă de aproape un procent între social-democraţi şi democrat-liberali, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat.   Înainte de numărarea voturilor din ultimele 68 de secţii de votare, alianţa PSD+PC se situa, cu 33,09%, pe primul loc la Camera Deputaţilor, dar şi la Senat, unde obţinuse 34,12% din voturi.   La diferenţă de mai puţin de un procent, urma în clasament PDL. Democrat-liberalii obţinuseră 32,34% din voturile pentru deputaţi şi 33,57% din cele pentru senatori.

Potrivit datelor BEC, liberalii au fost votaţi în mod egal pentru cele două Camere ale parlamentului, adunând câte 18,75%.   Şi UDMR a avut procente similare, uniunea condusă de Marko Bela obţinând 6,18% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 6,81% din cele pentru Senat. Citiţi mai multe aici. REZULTATE PARŢIALE: Noii parlamentari

Primele alegeri uninominale au scos la iveală cei mai abili lideri politici, capabili să-şi mobilizeze simpatizanţii, dar şi dezavantajele sistemului de vot. Dacă unii au câştigat mandatul de parlamentar cu 50%+1 din voturi, alţii vor primi fotoliul de parlamentar, chiar dacă se situează abia pe locul 3 în colegiul uninominal. Aceştia din urmă au totuşi emoţii până la finalizarea procesului de repartizare a mandatelor.

ALEGERI PARLAMENTARE:

AUDIENŢE: Alegerile, la concurenţă cu “O floare şi doi grădinari”

Principalele televiziuni de ştiri au abordat ziua alegerilor în mod diferit, poziţionându-se în funcţie de interesele politice ale trusturilor de care aparţin. Pe parcursul zilei de votare, atitudinea celor două principale canale de ştiri – Realitatea TV şi Antena 3 – se diferenţia deja mult.

Răsturnarea ierarhiei schimbă toate calculele

Cum nici PSD, nici PDL nu s-au detaşat clar, Băsescu redevine un jucător important în numirea premierului. Duminică seară ora 21.00. Estimări privind rezultatele alegerilor furnizate de INSOMAR şi CCSB: PSD - 36%, PDL - 30,8%, PNL - 20,4. Social-democraţii şi-au proclamat victoria categorică şi au plecat la culcare convinşi că a doua zi vor forma guvernul.

Zeci de fraude electorale, încă niciun vinovat

Acesta era, ieri, bilanţul anchetelor începute de procurori în cazul celor peste 300 de plângeri referitoare la şpăgile ce ar fi fost date alegătorilor. Nu mai puţin de 348 de plângeri referitoare la fraude şi şpăgi electorale şi doar 62 de dosare penale deschise „in rem“ - adică, anchetatorii cercetează fapte, nu şi persoane. JILAVA: „Dacă aici se fură aşa, vă daţi seama ce e în ţară?“

Vedetele nu au confirmat la vot

Vedetele şi oamenii politici care au ţinut prima pagină a ziarelor sau au crescut ratingurile televiziunilor nu au avut acelaşi succes în alegeri. Luminiţa Anghel n-a mai repetat performanţa Eurovisionului în faţa Elenei Udrea, cântăreaţa pierzând la scor duminică primul test politic. EDITORIALUL EVZ: Un dezastru acceptabil: guvern PNL-PDL

Mircea Marian: Dintre toate combinaţiile care se negociază în aceste zile, cea mai puţin toxică mi se pare cea dintre PDL şi PNL. 

PNL joacă cu UDMR cartea negocierilor pentru guvernare

Curtaţi intens de PDL, liberalii vor să semneze un protocol cu Uniunea lui Marko Bela, care le-ar ridica astfel cota la aproape 30%. Curtaţi atât de PDL, cât şi de PSD, care i-au invitat să formeze guvernul împreună, liderii PNL vor să ceară un nou mandat de premier pentru Tăriceanu.

Geoană - Videanu: întâlnire accidentală la prânz

Într-o zi lipsită de negocieri între mai-marii principalelor partide, cei doi au luat masa în acelaşi restaurant, cu familiile şi cu prietenii. Prima zi după aflarea rezultatelor provizorii ale scrutinului electoral a fost marcată, la sediile PSD, PDL şi PNL, de aşteptarea rocadelor previzibile între primele două locuri.

24.000 de voturi în străinătate

Doar 24.008 cetăţeni români au votat în străinătate pentru cei patru deputaţi şi doi senatori care îi vor reprezenta în noul parlament. Prezenţa la urne a fost mică inclusiv în ţările unde locuiesc cele mai importante comunităţi româneşti - Spania şi Italia -, unde au votat aproximativ 6.000, respectiv 3.820 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News