„Pavarotti din Banat“ s-a lansat cântând lângă o betonieră!

„Pavarotti din Banat“ s-a lansat cântând lângă o betonieră!

Costel Busuioc (33 de ani), pe care tot satul Ghilad (judeţul Timiş) îl ştie de „Pavarotti“, a devenit vedetă în Spania graţie unei emisiuni TV, „Hijos de Babel“.

"Oricine a fost vreodată de faţă când cânta Costel Busuioc a izbucnit în lacrimi. Nu trebuie să ai cine ştie ce educaţie muzicală şi nici să fii vreo fire sensibilă. Vocea lui te râcâie aşa, pe dinăuntru, şi scoate din tine tot ce ai ascuns“, spun prietenii despre un bărbat pe care tot satul Ghilad, din Timiş, îl ştie de Pavarotti şi, care, mai nou, a reuşit să cucerească şi Spania cu vocea lui specială, de tenor.

Un maseur care lucrează ca zidar, visând să fie tenor. Are numai opt clase şi o familie mare, este cavaler în „Oastea Domnului“ şi, încă de pe vremea în care cânta pe la bisericile din satele maramureşene, spera să urmeze studii muzicale şi poate, cine ştie, chiar să apară într-o bună zi pe o scenă mare. De vreo două săptă- mâni, de când a fost admis în emisiunea „Hijos de Babel“, varianta locală a emisiunii „Megastar“, spaniolii au făcut din Costel Busuioc un idol.

Ziariştii spanioli răscolesc Ghiladul

În urmă cu doi ani, Costel a ajuns în Spania, ajutat de un cumnat. Familia lui locuieşte încă în Ghilad, judeţul Timiş, în casa unei bătrâne, pe care soţii Busuioc au convenit să o îngrijească în schimbul casei. Soţia lui Costel, Dana, a rămas în ţară, cu cei patru copii: fata cea mare, Tabita, are acum 8 ani, băieţelul, Daniel, are 7 ani, Sara are aproape 4 ani, în timp ce mezina, Rebecca, a împlinit 1 an şi 8 luni.

„Soţul meu are o istorie zbuciumată, ar putea să scrie un roman. În ţară, era singurul din familie care muncea şi câştiga cam trei milioane. Dar curentul trebuia plătit, şi datoria faţă de primărie, şi altele... A fost obligat să plece în Spania. Eu n-am putut să-l însoţesc. Acolo-s chiriile scumpe, iar noi suntem familie mare. Pe de altă parte, noi am luat bătrâna asta în întreţinere. Femeia asta a fost alături de noi şi la bine, şi la rău. Nu pot să o abandonez acum. O să stau în România până câte zile o să aibă şi ea“, povesteşte Daniela, soţia lui Costel.

Şi-a petrecut ultima vreme în interviuri, de când Ghiladul e răscolit de echipele de ziarişti de la televiziunile spaniole, aflate în căutarea originilor noului lor idol. Primarul spune că satul are cam două mii de locuitori împreună cu comuna învecinată, dar lumea mormăie că sunt, probabil, mult mai puţini.

„Un sat deprimant, era şi ploaie, şi noroi peste tot. Primarul încerca să-mi explice câte lucruri a făcut el pentru sat, ştiţi, doar e campanie. Dar aveau o singură stradă pe care se putea păşi, iar restul erau doar nişte grămezi de nămol“, spune Stela Radu, o amică de la Madrid, care l-a admirat într-atât pe Costel, încât nu s-a liniştit până când nu a găsit pe cineva din Spania dispus să-i asculte vocea. Un soldat din „Oastea Domnului“

Costel (33 de ani) s-a născut în Moldova, într-o familie săracă, şi e obişnuit cu munca încă din copilărie. Probabil, spun apropiaţii lui, din cauza asta a reuşit să facă doar opt clase, absolvite într-o şcoală de la ţară. Mai târziu, un preot l-a învăţat să scrie şi să citească după Biblie, şi Biblia a rămas cartea lui de căpătâi. La 14 ani a plecat de acasă, a lucrat pe la diverse familii din Timiş, ca băiat bun la toate, îngrijea animalele, mergea cu ele pe câmp, mai făcea curat prin curţile oamenilor. Când a mai crescut, s-a angajat la CFR, apoi în diverse alte locuri, unde era plătit doar cu câţiva bănuţi, cât să poată mânca în fiecare zi.

Înainte de a pleca din România, Costel lucra ca maseur la azilul de bătrâni din Ceacova, o comună de lângă Ghilad. A visat multe, dar le-a amânat pe toate pentru „într-o bună zi“, atunci când banii, şi-a promis el, nu vor mai fi o problemă. La 24 de ani, a cunoscut-o pe Dana, de care s-a îndrăgostit şi pe care a curtat-o trei luni înainte de a fi sigur că vrea să o ia de soţie. „Ne-am cunoscut în Rogoz, un sat din judeţul Maramureş, foarte aproape de Târgu Lăpuş“, spune soţia lui „Pavarotti“, în timp ce copiii lui se bucură să-l vadă „pe tata la televizor, la ştiri!“.

„Costel cânta pe atunci în corul bisericii. Ştiţi, noi facem parte din «Oastea Domnului», o asociaţie creştină ortodoxă. El cânta cu vocea, dar şi la orgă. Dacă a fost un copil sărac, nu prea se uita la el vreun om de p’acolo... deşi noi n-ar trebui să facem diferenţa asta între oameni. Eu am intrat în vorbă. Ne-am văzut, ne-am plăcut, la trei luni de zile ne-am şi căsătorit. Pe mine nu m-a interesat niciodată starea lui materială. Bogăţia se poate face mai încolo, numai fericit să fii. Oricum, părinţii mei aveau într-o curte două căşi şi ne-am gândit să stăm acolo“, spune Dana.

Acum are 31 de ani şi a rămas în Ghilad alături de cei patru copiii şi de bătrâna pe care o îngrijeşte. „L-am iubit din prima clipă. Ca să nu am probleme, să nu zică fraţii mei că e sărac, am plecat din Maramureş spre Timiş şi ne-am aciuat la bătrânii ăştia. Îi cunoşteam eu, iar ei, dacă n-au avut copii, ne-au spus să-i întreţinem noi, ca să ne rămâie casa“, mai spune ea. „Uite la ciobanu’ ăsta ce voce are!“ Costel a continuat să cânte. L-a auzit unul, l-a auzit altul şi a început să primească invitaţii, întâi pentru mici scenete la căminul cultural din comună, apoi chiar la Opereta din Timişoara. Deşi i-au recunoscut talentul, nu l-au putut angaja pentru că nu avea studii.

„Ar fi avut altă soartă, probabil, dacă nu era nevoit să lucreze zilnic, să aducă bani acasă, la copii. N-a avut niciun sprijin. L-a auzit, la un moment dat, un mare profesor de la Viena, care i-a oferit o bursă de trei luni, să înveţe canto temeinic. Din păcate, chiar atunci soţia lui a avut nişte probleme de sănătate şi nu s-a putut duce. Dar ştie tot satul povestea asta... Dacă ar fi avut bani să lase acasă şi să plece, probabil că altfel am fi vorbit acum... dar dacă el trăia de pe-o zi pe alta“, explică Stela Radu.

În România a avut multe promisiuni, cu toţii îl asigurau de cele mai bune intenţii, cu rezerva că toate vor fi puse în aplicare numai „dacă se găsesc sponsori“... „Dacă ar fi cântat manele, probabil că ar fi găsit mai repede sponsori“, spune Stela. Într-o bună zi, Costel a fost invitat de Andreea Marin la emisiunea „Surprize, surprize“, după care, o vreme, a mers de la o emisiune la alta. În scurt timp însă l-a uitat toată lumea. „A apărut şi a dispărut. Fiecare a avut doar interesul lui, să aibă o ştire interesantă, să-şi facă programul, să zică „uite, dom’le, la ciobanul ăla venit de la oi, ce voce are!“, spune Stela Radu. Spaniolii au chemat televiziunea

La Madrid, Costel a fost angajat de un om de afaceri spaniol, în construcţii. Cântă lucrând, cântă mergând pe stradă, oriunde ar fi Costel cântă şi aşa l-a mai auzit lumea. Într-o zi, când făcea ciment la betonieră, cânta aşa de tare că se auzea în tot cartierul şi vecinii au chemat televiziunea. Atunci „a debutat“ Costel pe micile ecrane spaniole, la TV1 Spania. L-au numit „Un Pavarotti zidar“, „Zidarul tenor“. „Aici, în Spania, în construcţii se lucrează de dimineaţă până seara. Ai liber doar duminica. De multe ori Costel locuieşte în perimetrul în care are lucrarea, deci nu avea cine să-l audă până atunci“, spun apropiaţii lui. O întâlnire importantă În urmă cu un an, Costel a fost solicitat să-i facă masaj unei românce, care, la rândul ei, munceşte de şase ani în Spania, fie la retuşuri de haine într-un magazin, fie contabilitate, iar după-amiaza „ţine şi un copil din bloc“. „M-a şocat. A început să-mi cânte cântece religioase. Când mi-a povestit câte ocazii cărora nu le-a putut da curs a avut, când mi-a spus cât i-ar plăcea să trăiască din muzică. Deşi n-am educaţie muzicală, mi se făcea părul de găină pe mine când cânta. M-am gândit că trebuie să fac ceva ca lumea să audă vocea asta. Îl ştiam muncind acolo, în construcţii, şi mi se făcea rău doar la gândul ăsta. Apoi n-am mai avut stare, am început să vorbesc cu unul şi cu altul şi am avut o mulţime de promisiuni“, povesteşte Stela Radu.

S-a rugat de profesorul de muzică al unor fetiţe pe care le are în grijă, apoi de un manager muzical de rock, care din păcate nu a vrut să audă de operetă. Într-o bună zi, soţul ei a auzit anunţul la televizor: se căutau concurenţi pentru emisiunile „Tiennes un talento“ şi „Hijos de Babel“ (fii lui Babel). „L-am înscris, prin telefon, la ambele emisiuni. A luat castingul la primul, apoi a fost la celălalt şi l-a luat şi pe acesta. Ne-a fost greu să ne hotărâm, dar am zis că, pentru ce cântă el, e mai bun cel de-al doilea“, spune Stela. Ales din 4.000 de aspiranţi Din patru mii de concurenţi care s-au prezentat la preselecţie a fost ales el. A intrat în finală cu alţi 25 de concurenţi, dintre care în emisiune au rămas doar 10. Ceilalţi sunt rezerve. În fiecare marţi este eliminat concurentul cu cel mai mic punctaj şi este înlocuit cu una dintre rezerve. La final, în concurs rămân doar zece concurenţi, din care vor fi aleşi cei patru câştigători.

Marele câştigător urmează să fie sprijinit de compania Sony pentru lansarea unui album propriu, care va fi ulterior promovat. În plus, o sumă donată de Sony va constitui un fond din care urmează să fie derulat un program social în ţara câştigătorului. „Cel mai probabil în România“, speră apropiaţii lui Costel, care se gândesc că el ar fi cel mai îndreptăţit să câştige. ÎN CANTONAMENT

Concurenţă la „Hijos de Babel“

Costel a fost până acum favoritul concursului, transmis de postul naţional al televiziunii spaniole, TVE. Dar au trecut doar două săptămâni de la debutul său, din care una a fost doar de prezentare. Competiţia e strânsă. Nu poate răspunde la telefon, deoarece se află „în cantonament“ într-o locuinţă asigurată de producătorii emisiunii, care nu-i permit să comunice cu exteriorul. Prietenii lui spun însă că are cam tot ce şi-a dorit, trei profesori: de canto, de dicţie şi de mişcare corporală, şi un producă tor cu care repetă continuu. Plus salariul minim pe economie din Spania.

„E ca şi cum ar fi lucrat acum în construcţii, dar nu mai plăteşte cazare şi mâncare, deci poate să-şi trimită întregul salariu copiilor, acasă. Plus că face ce-i place. Este fericit, nici nu-i vine să creadă. Se teme puţin, pentru că toţi ceilalţi concurenţi îşi câştigă, de fapt, viaţa din muzică şi au deja admiratori care-i votează. „El de unde să aibă? El a lucrat în construcţii. Ceilalţi au deja antrenament, experienţă. Pentru el e mai greu. Dar nu are importanţă dacă iese sau nu primul. Important e să-l asculte cineva, să-l audă. Dacă-l aude un profesionist, e imposibil să nu-i facă o ofertă“, mai spune Stela Radu.

Spre deosebire de cei mai mulţi dintre contracandidaţii săi, care au studii muzicale sau chiar au profesat, Costel nu are o pregătire muzicală, lucru care nu-l defavorizează însă, el fiind considerat unul dintre cei mai buni concurenţi de anul acesta. Principalul „adversar“ al românului este Aaron, un fost medic ginecolog, originar din Togo, care trăieşte acum la Barcelona. Dacă doriţi ca românul Costel să câştige concursul, accesaţi această adresă: http://babel. rtve.es/votaciones/. Aici veţi găsi indicaţii despre cum să-l votaţi pe Costel: prin sms sau sunând la un număr de telefon.

Ne puteți urmări și pe Google News