Corupție la Vama București. Care era circuitul mitei

Corupție la Vama București. Care era circuitul miteiSursa foto: Arhiva EVZ

Miercuri, 14 februarie, DNA l-a arestat preventiv pe Paul Petrof, șeful Vămii București, dar și câțiva subalterni de-ai săi, pentru fapte de corupție.

Paul Petrof și subalternii săi au fost plasați în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile în cadrul unui dosar de corupție. Aceștia sunt acuzați de luare de mită și favorizarea făptuitorului. Această decizie a instanței de miercuri seara nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Găuri în bugetul de stat de 100 de milioane de euro

Între acuzațiile de corupție aduse lui Petrof și lui Răzvan Cosmin Stamatescu se numără și favorizarea unuia dintre liderii unui grup de interese economice, responsabil pentru acumularea unei datorii la bugetul de stat de peste 100 de milioane de euro.

Acest lucru implică facilitarea omului de afaceri Cătălin Bucura. El este partenerul principal al lui Vasile Ciaușu. Ambii coordonând acum afacerile multor societăți comerciale din cadrul fostului grup Murfatlar. Mai exact, grupul de interese condus de Cătălin Bucura este subiectul unei anchete penale la Direcția de Investigare a Infracțiunilor Economice din cadrul IGPR.

vama bucuresti

Șeful Vămii București are o avereimpresionantă. Sursă foto: Google Steet View

De ce este acuzat Paul Petrof

Paul Petrof și Stamatescu sunt acuzați de DNA, printre altele, de comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, conform prevederilor articolului 269 din Codul penal. Și infracțiunii de utilizare, în orice mod, direct sau indirect, a informațiilor care nu sunt destinate publicității sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, conform prevederilor articolului 12 litera b din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplicarea prevederilor articolului 38 alineatul 2 din Codul penal.

Aceste acuzații se referă la acțiunile lor din data de 10.01.2024: „îi prezintă numitului BUCURA CĂTĂLIN conținutului ordonanței nr. 262/P/2023 din data de 15.12.2023 emise de I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice (DICE), în care sunt solicitate înscrisuri în legătură cu unele societăți care aparțin sau în care este implicat BUCURA CĂTĂLIN. Pentru îngreunarea cercetărilor penale în dosarul susmenționat și pentru obținerea de foloase necuvenite pentru altul. Respectiv pentru BUCURA CĂTĂLIN, foloase constând în îngreunarea cercetărilor în dosarul penal cu nr. 262/P/2023, cauzând în același timp o stare de pericol pentru integritatea funcției publice și pentru bunul mers al justiției penale”.

Scopul lui Petrof și al colaboratorilor săi era să protejeze pe Bucura de un dosar penal care viza în mod direct firmele cu probleme, care au adus prejudicii bugetului de stat.

vama

Sursă foto: Dreamstime

Ce își cumpăra Paul Petrof cu banii din șpagă

Potrivit procurorilor DNA, în discuțiile din data de 28.12.2023, care au avut loc în biroul lui PETROF, acesta și-a exprimat nemulțumirea, inițial în prezența lucrătorilor vamali STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN. MARIN MARIUS, CERNAT ALEXANDRU și TEIANU NICOLAE ȘTEFAN. Ulterior și în prezența lui Cătălin Bucura, despre faptul că trebuie să suporte mai multe cheltuieli făcute de ION CUPĂ (cunoscut sub numele de "Păduraru"), președintele Autorității Vamale Române. Ultima dintre aceste cheltuieli consta în achiziția mai multor bunuri. (costum, cămașă, pantofi, fular și curea de la CANALI) în valoare de 9496 lei.

„Nemulțumirea privind suportarea acestor cheltuieli făcute de ION CUPĂ (Păduraru). Este exprimată și în discuțiile pe care PETROF PAUL și STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN le poartă cu BUCURA CĂTĂLIN (”Nepotu”), căruia cei doi îi sugerează, inițial, apoi îi solicită direct să contribuie cu suma de 5.000 lei la achiziționarea bunurilor de la CANALI. Acesta își arată disponibilitatea să remită suma de 5.000 de lei. Dar solicită să nu participe la momentul plății pentru a nu fi surprins de camerele de luat vederi în magazin sau în apropierea acestuia.

De asemenea, din aceste discuții reiese că BUCURA CĂTĂLIN (”Nepotu”) a mai contribuit cu sume de bani în favoarea lui PETROF PAUL. Sau/și a lui ION CUPĂ (”Păduraru”) (acest aspect reiese din indicarea de către PETROF PAUL pe o hârtie a unor sume de bani. Afirmând către STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: i-am arătat ce-ai făcut tu. RĂZVAN, ți-am arătat ce-a făcut el ieri?. Indicând biletul din mână )”, se arată în referatul DNA prin care s-a cerut arestarea preventivă a vameșilor.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News