Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Patru voluntari ecologiști, arestați sub acuzația că ar fi provocat intenționat incendii
Patru voluntari ecologiști, arestați sub acuzația că ar fi provocat intenționat incendii

Patru voluntari ecologiști, arestați sub acuzația că ar fi provocat intenționat incendii

Trăim într-o lume în care banii par să fi rămas singura valoare. Din ce în ce mai mulți oameni sunt capabili de orice ca să se îmbogățească peste noapte.

Așa se face că în spatele unor cuvinte înălțătoare despre umanism, responsabilitate și altruism se ascunde de multe ori o lăcomie cumplită. Acesta, susțin autoritățile braziliene, este și cazul unor ecologiști care, în vreme ce urlau despre pericolele care amenință jungla amazoniană, ar fi stârnit ei înșiși incendiile.

Patru voluntari de la asociația Progetto Salute ed Allegri (PSA), un ONG care luptă pentru combaterea incendiilor care devastează Amazonia, au fost arestați de poliția braziliană sub acuzația că ar fi pus foc în mai multe locuri din apropierea orașului Alter do Chao din statul Parà. Să nu gândiți că „pompierii” ecologiști s-ar fi transformat în piromani într-un moment de nebunie. Dimpotrivă, ar fi fost un plan bine chibzuit pentru a obține finanțare internațională.

În cadrul anchetei, după cum notează ziarul Italian ilgiornale.it, poliția a percheziționat sediul PSA din Santarem, confiscând documentele și computerele asociației. Autoritățile bănuiesc că trei dintre cei patru arestați ar putea fi responsabili pentru incendiile izbucnite în septembrie anul trecut. Deocamdată, anchetatorii au reușit să afle numai că ONG-ul respectiv a obținut un contract cu World Wildlife Fund, reușind să vândă 40 de imagini către această mega structură internațională pentru o sumă de aproximativ 15 mii de euro.

De asemenea, ONG-ul a primit donații importante pentru combaterea incendiilor din Amazon, inclusiv 500.000 de dolari de la faimosul actor Leonardo Di Caprio. Directorul PSA, Caetano Scannavino, a respins toate acuzațiile: „Pare aproape o glumă, o situație fără sens. Acum, tot ce le rămâne este să-i aresteze pe voluntarii care curăță petele de petrol brut pe plaje”. Opoziția de stânga s-a solidarizat și ea cu cei arestați. „Aceasta este o poveste pe care o inventează pentru a dovedi că Bolsonaro are dreptate.

Această incriminare a mișcărilor sociale și a ONG-urilor nu poate fi permisă”, a declarat politicianul Edmilson Rodrigues. Cu toată opoziția extremei stângi, justiția își va urma cursul. E greu, însă, de spus dacă sistemul judiciar din Brazilia va încerca să afle adevărul sau nu face decât să execute o comandă politică, așa cum acuză opoziția. Mascarada de proces care l-a aruncat în închisoare pe fostul președinte Lula da Silva (un reprezentant al extremei stângi) ridică serioase dubii cu privire la imparțialitatea justiției braziliene.

Nu este exclusă, însă, nici posibilitatea ca faptele imputate ecologiștilor să fie reale. Nu de alta, dar există nenumărate cazuri (inclusiv în România) în care banii destinați unor cauze nobile au fost deturnați în scopuri personale.