Teo Trandafir și Andreea Marin, părți vătămate într-un dosar de înșelăciune. Începe procesul

Teo Trandafir și Andreea Marin, părți vătămate într-un dosar de înșelăciune. Începe procesulSursa: Facebook

Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au trimis în instanță recent un dosar privind patru inculpați. Din dosar fac parte trei frați, care privește înșelăciuni comise prin campanii umanitare inventate, promovate pe Facebook prin intermediul unor conturi false. Conturile au fost deschise pe numele vedetelor Teo Trandafir și Andreea Marin.

Cele două vedete, Teo Trandafir și Andreea Marin, erau în vogă în perioada comiterii faptelor. Este vorba de anii 2015-2016.

Deoarece li s-a prejudiciat imaginea, cele două vedete au fost audiate de procurori. Teo Trandafir a ales să aibă calitatea de parte vătămată în dosar, în timp ce Andreea Marin a dat declarații ca persoane vătămată. Cea din urmă a rămas în dosar doar cu calitatea de martor.

„Inculpații au creat, fără drept, în rețeaua electronică Facebook conturi fictive pe numele vedetelor TV, postând fotografii reale ale acestora, alături de informații personale (reale sau fabricate) care prin natura lor au cauzat prejudicii morale și de integritate, afectând imaginea și credibilitatea vedetelor în fața publicului, public care în prezent se poate manifesta neîncrezător în cazul  derulării unor campanii umanitare autentice pe care acestea le-ar putea organiza”, au explicat procurorii DIICOT.

Foarte multe victime și bani mulți

Iulian Vlad Lăcătuș, în vârstă de 22 de ani, Alexandru Ovidiu Lăcătuș, de 23 de ani, Valentin Lăcătuș, în vârstă de 18 ani, frați, și Constantin Cătălin Negru, în vârstă de 23 de ani, sunt inculpații din acest dosar. Vârstele enumerate sunt cele la data comiterii faptelor. Toți patru sunt din județul Neamț, potrivit  Monitorul de Suceava.

Liderul grupului a fost Iulian Vlad Lăcătuș. El a fost acuzat că a constituit grupul infracțional organizat în cadrul căruia s-a acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive în rețeaua de socializare Facebook. Astfel, au fost inițiate campanii umanitare nereale prin care au determinat numeroase persoane de a le trimite sume de bani, obținând astfel beneficii materiale.

Anchetatorii au adunat inițial probatoriu despre 273 de persoane care le-au transmis celor patru, prin diferite metode, aproape 35.000 de dolari. Oamenii credeau că ajută familii nevoiașe, în urma apelurilor făcute de Andreea Marin sau Teo Trandafir. În realitate, vorbeau pe rețeaua de socializare cu cei patru tineri.

Multe dintre victime au fost din Suceava, asta și în condițiile în care poveștile inventate erau legate tot de drame petrecute prin Suceava. În jur de 80 de victime și-au menținut plângerile și sunt părți civile sau părți vătămate în procesul care va începe la Tribunalul Neamț.

Bucuria că erau abordate de „vedete” le-a produs pagube

Planul tinerilor a inclus mai mulți pași. După ce creau pe Facebook conturi cu numele unor persoane publice, abordau, pe aceeași rețea de socializare, diverse persoane. Ei le întrebau dacă nu vor să ajute oameni nevoiași, de regulă copii, cazuri care au fost prezentate în cadrul unor emisiuni TV și erau de notorietate. Al doilea pas consta în faptul că „vedeta” se scuza că a trimis din greșeală mesajul. În realitate, dorea să-l trimită altcuiva, după care le spunea celor abordați pe Facebook că, dacă doresc să ajute, le poate spune mai pe larg despre ce este vorba.

Pentru cine pica în capcană și era fericit că poate purta pe Facebook o discuție cu o vedetă urma ultima etapă din plan. Pasul trei consta în oferirea de detalii cu privire la cazul umanitar. De exemplu, într-un caz, povestea era că doi sau trei copii din comuna suceveană Verești au rămas orfani după un incendiu la casă și au rămas în grija bunicilor. Aceștia din urmă trebuiau să dovedească faptul că sunt apți să crească nepoții cu o sumă de bani, o garanție financiară. Pentru ca micuții să nu ajungă la stat, se apela la mila oamenilor de bine. Cei care erau impresionați de poveste erau îndrumați cum să trimită banii. Variantele erau Western Union sau MoneyGram.

Copii crescuți în plasament au pus la cale un plan relativ ingenios

Iulian Vlad Lăcătuş, considerat liderul grupului, a declarat că peste 150 de persoane i-au trimis doar lui bani în această poveste. El a mărturisit ce și-a cumpărat cu banii primiți de la victime: telefoane mobile, tablete, laptopuri, haine, mâncare, inclusiv o mașină.

Tinerii provin din familii dezorganizate. Ei au fost dați în plasament de la vârste foarte mici. Deși frați, trei dintre inculpați s-au cunoscut târziu, la limita vârstei de majorat, după ce au crescut, fiecare, prin plasament. Cei patru vor fi judecați pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic în formă continuată și înșelăciune în formă continuată.

Cum erau alese victimele

Din ancheta coordonată de DIICOT Suceava rezultă că tinerii își selectau atent victimele. În urma discuțiilor din mediul online își dădeau seama ce șanse de câștig au. Cele mai multe victime erau persoane în vârstă, unele plecate în străinătate și cu o situație financiară bună.

Cu toate că au pus la cale un mod de înșelăciune care le-a adus beneficii, tinerii nu și-au luat totuși prea multe măsuri de precauție. Anchetatorii au arătat că în cursul anului 2015, până să fie cercetați în cadrul unui dosar penal la Iași, inculpații își postau numerele de telefon pe Facebook și nu se sfiau să discute telefonic cu victimele. Ulterior, se duceau să ridice personal bani de la bancă.