Evenimentul Zilei > Politica > Patru luni ratate. Orban a eșuat cu anticipatele și cu alegerea primarilor în două tururi
Patru luni ratate. Orban a eșuat cu anticipatele și cu alegerea primarilor în două tururi

Patru luni ratate. Orban a eșuat cu anticipatele și cu alegerea primarilor în două tururi

Ludovic Orban și-a depus mandatul, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat noi consultări cu partidele, în vederea desemnării unui nou premier. În doar câteva luni, Ludovic Orban și PNL au reușit să rateze principalele două obiective politice pe care și le-au asumat la preluarea guvernării. Este vorba despre organizarea alegerilor anticipate și modificarea legislației electorale în vederea alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Acum, sunt șanse mari ca noul Guvern, ieșit din consultări, să fie votat în Parlament „ajutat” și de amenințarea coronavirusului.

Un proiect sub semnul lipsei de încredere

Principalul motiv pentru care PNL a eșuat în demersul de declanșare a alegerilor anticipate, iar Ludovic Orban și-a pierdut mandatul de premier desemnat, este lipsa de încredere dintre partenerii politici implicați în acest proiect. În loc să se coordoneze, fiecare a acționat în funcție de propriile interese și fără să țină cont de obiectivele sau de sensibilitățile celorlalți.

Neîncrederea față de președintele Klaus Iohannis și față de o parte a colegilor liberali, l-au determinat pe Ludovic Orban să ezite în a se alătura „aventurii” alegerilor anticipate, cum o numea în luna decembrie a anului trecut. Temerile sale, de natură personală, erau că nu va mai fi desemnat ca premier și că un alt Cabinet va continua să guverneze fără el. Și-a asumat proiectul doar după o discuție clarificatoare cu Klaus Iohannis, în 10 ianuarie, după ce a primit garanțiile de care avea nevoie.

Teama că nu va primi o altă nominalizare, l-au determinat pe Ludovic Orban să se agațe de scaunul de prim-ministru, iar acest lucru a fost speculat de PSD. Dacă i-ar fi permis lui Iohannis să desemneze un alt premier de sacrificiu, contestația PSD către Curtea Constituțională n-ar fi avut obiect, procedura pentru declanșarea antcipatelor ar fi continuat, iar el n-ar fi fost nevoit să-și depună mandatul.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: