Editura Evenimentul si Capital

Patru ani de „omuleți verzi” în Ucraina: Războiul Rusiei cu Occidentul în Estul Ucrainei

Autor: | | 6 Comentarii | 1447 Vizualizari

La 25 februarie se împlinesc 4 ani de la începutul războiului hibrid declanșat de către Federația Rusă în Ucraina, ca urmare a victoriei Maidanului la Kiev și al orientării pro-europene. Un război menit să pedepsească Ucraina și să determine trasarea unei linii a frontierei dintre Occident și așanumita „lume rusă” cât mai departe de granițele Rusiei, și cât mai adânc în inima Ucrainei rebele și pro-occidentale.

Mai întâi, războiul hibrid a determinat utilizarea omuleților verzi - trupe speciale GRU, ale armatei ruse regulate, dar fără însemne și fără asumarea lor de către Moscova, în Crimeea ucraineană, luptă care a dus în final la anexarea peninsulei de către Federația Rusă, cu modificarea prin forță a granițelor în Europa, cu încălcarea acordurilor de la Helsinki dar și al actului fondator al CSI, Comunitatea Statelor Independente, structura integratoare propusă de Rusia în spațiul post-sovietic.

Am avut de a face cu o Rusia declarat revizionistă și revanșardă, care desconsidera pe deplin dreptul internațional și acordurile internaționale, propriile angajamente și propria semnătură, pe baza unei narațiuni care spunea că a fost slabă când i s-ar fi impus noile reguli de după Războiul Rece, reguli pe care nu le mai recunoaște astăzi.

Astfel, la 25 februarie 2014, sute de pretinși militanți pro-ruși s-au adunat în fața Parlamentului republicii autonome Crimeea din Simferopol pentru a cere organizarea unui pseudo-referendum, respingând puterea de la Kiev. Pe 27 februarie 2014, grupuri de persoane înarmate, trupe ruse, voluntari, mercenari și aventurieri de aiurea, au ocupat sediul Parlamentului și Guvernului din Crimeea și au arborat steagul rus.

Criza din Crimeea din 2014 s-a declanșat după fuga din Kiev a președintelui Viktor Ianukovici, ca urmare a protestelor antiguvernamentale începute în 2013. În bătaia puștii, noii ocupanți ruși au determinat Parlamentul din Crimeea să demită Guvernul local și să organizeze un pretins referendum pe 25 mai. În noaptea de 27 spre 28 februarie, aeroporturile din Crimeea au fost ocupate de trupele ruse de operațiuni speciale, fără însemne, celebrii omuleți verzi, neasumați la acel moment de către Moscova. Printre clădirile ocupate se afla și aeroportul Belbek din Simferopol.

Militarii ucraineni și grănicerii din Balaklava au fost dezarmați de către persoane înarmate, soldați ruși fără însemne. Dar chiar și organizat ilegal și în bătaia puștilor automate ale ocupanților, care mânau populația la vot pentru ruperea Crimeii de Ucraina și alipirea de Rusia, pretinsul referendum ilegal nu a avut rezultatul scontat.

Pe site-ul rus al comitetului alegătorilor a dăinuit, mai bine de 19 ore, situația prezenței nerelevante la vot dar și rezultatele votului care menținea Crimeea în cadrul Ucrainei. Abia ulterior rezultatele au fost șterse și publicate falsurile propagandei ruse, cu 95% din voturi pro-Rusia și prezența suficientă la vot. Pe 18 martie 2014, președintele Rusiei Vladimir Putin a inițiat procedura de anexare a Crimeei la Rusia, sub forma a două unități administrative, Crimeea ca republică autonomă și Orașul Sevastopol, sediul bazei ruse din Marea Neagră.

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI