Zgârie-nori, cartiere de mii de case şi terenuri în cele mai scumpe zone sunt proiectele oamenilor care conduc cluburile din fotbalul românesc.
Tendinţa existentă în anii trecuţi s-a accentuat şi în 2007: fotbalul românesc se aliniază la „moda“ mondială, echipele de top fiind patronate sau finanţate de bogătaşi. Nu întâmplător şase dintre primele şapte clasate în Liga I în acest moment au în spate unii dintre cei mai avuţi oameni din România. Cea de-a şaptea echipă, Poli Timişoara, confirmă această regulă, deoarece Marian Iancu (preşedintele Consiliului de Administraţie) are în spate un concern petrolier, BkP. Goana după aur şi goana după publicitate
Conceput ca un mijloc eficient şi - uneori - nu foarte scump de a acumula notorietate, fotbalul nu este, deocamdată, o sursă de venituri. La o primă vedere, se poate observa că, în general, bogaţii care populează fotbalul românesc au afacerile cele mai bănoase în domeniul tranzacţiilor imobiliare. Cei mai înstăriţi patroni de cluburi au investit în trecut în terenuri pe care le vând acum la preţuri cu multe zerouri sau pe care le împânzesc cu vile. Situat pe locul 2 în clasamentul „Top 300 - cei mai bogaţi români“ întocmit de revista Capital, Gigi Becali, patronul echipei Steaua, a declarat că nu mai vrea să investească bani decât în imobiliare. Latifundiarul deţine terenuri în Bucureşti, Pipera, Popeşti-Leordeni, Piteşti şi o suprafaţă enormă în judeţul Brăila (12.500 de hectare). Grandomania l-a făcut pe fostul oier să susţină că averea sa e de trei miliarde de dolari. Probabil că adevărul e undeva, la cel mult jumătate din această sumă.
Un alt îmbogăţit al tranziţiei care e disperat după publicitate, acţionarul dinamovist Vasile Turcu, a făcut „cheag“ din afaceri mănoase cu statul român - contracte de construcţii cu Ministerul de Interne -, iar acum rulează banii în proiecte de amploare. Turcu susţine că va ridica 4.000 de apartamente în zona Republica, din Bucureşti.
Ceilalţi doi acţionari importanţi de la Dinamo, Cristian Borcea şi Nicolae Badea, s-au lansat în domeniul hotelier. În afară de afacerea cu butelii, Cristian Borcea încearcă să exploateze apetitul tot mai ridicat al românilor pentru vacanţe, având în proprietate hotelurile Bavaria Blue, din Mamaia, şi Transilvania, din Olimp. Colegul său din acţionariatul echipei din Ştefan cel Mare, Nicolae Badea, este proprietarul hotelului Howard Johnson Plaza, din Bucureşti, dar este acţionar şi în industria alimentaţiei, prin Pizza Hut şi KFC, şi în IT, prin Computerland. Avid de bani, George Copos visează la un imperiu economic de proporţii gigantice. Patronul Rapidului are afaceri în turism, industrie grea şi fotbal, dar se avântă şi în imobiliare. Copos va avea în zona Crown Plaza un adevărat complex. Pe lângă hotelul deja existent şi o clădire de birouri recent ridicată, patronul Rapidului va finaliza şi un bloc-turn de 29 de etaje, botezat Ana Tower. Paszkany conduce lupta cu Capitala
Nici provincia nu duce lipsă de patroni puternici. Arpad Paszkany, finanţatorul formaţiei CFR Cluj, are în plan nu numai să clădească o echipă de Liga Campionilor, ci şi să construiască 2.500 de case în Cartierul Someşeni, din Cluj-Napoca. Dumitru Bucşaru, patronul Unirii Urziceni, deţine firma Art Construcţii şi o agenţie imobiliară.
Finanţatorul echipei FC Vaslui, Adrian Porumboiu, deţine mari suprafeţe de teren în judeţul Vaslui, valorificându-le însă în segmentul agricol. Nicolae Bara, cel care încă alimentează cu bani UTA, şi-a făcut avere investind pe piaţa frigului. În prezent, el încearcă să schimbe direcţia şi plănuieşte să ridice case pe terenurile deţinute de Frigotehnica. În curând Bara va demara construcţia a două blocuri în zona Pantelimon.
Zece dintre formaţiile Ligii I nu sunt reprezentate în „Top 300 Capital“ prin patroni foarte bogaţi. „Săracii“ din primul eşalon sunt finanţaţi de persoane a căror avere nu vor să fie dezvăluită (Politehnica Timişoara, Universitatea Craiova), de autorităţile locale (Ceahlăul Piatra Neamţ, Universitatea Cluj) sau de diverse instituţii şi firme. Un caz aparte îl reprezintă Gloria Buzău, despre care se ştie că este „alimentată“ de patronul Stelei, Gigi Becali. De asemenea, Oţelul Galaţi este susţinută financiar de Mittal Steel, compania miliardarului indian Lakshmi Mittal.