Patriciu a vandut 75% din Rompetrol!

Patriciu a vandut 75% din Rompetrol!

Actiunile au fost achizitionate de firma KazMunayGaz din Kazahstan, magnatul roman urmand sa incaseze 2,71 miliarde de dolari!

Tranzactia are nevoie de aprobarea Uniunii Europene.

Omul de afaceri a confirmat tranzactia si a precizat ca grupul a fost evaluat la 3,616 miliarde de dolari.

Dinu Patriciu  va incasa 2,71 miliarde de dolari si va ramane presedinte si director general.

"Tranzactia a urmarit asigurarea competitivitatii vitoare a companiei si acces la investitii", a spus Patriciu, citat de Mediafax.

Rompetrol va avea astfel acces la resurse energetice si va avea independenta fata de aprovizionarea din Rusia, a explicat omul de afaceri.

Patriciu a mai precizat ca banii incasati vor fi alocati pentru finantarea Fundatiei Energie Vie si pentru investitii. Astfel, potrivit omului de afaceri, fundatia va dispune de un fond de 100 de milioane de dolari pentru burse in strainatate, iar o alta parte a sumei va fi destinata fondului de investitii Romania Moldova Development Fund.

Actiunile Rompetrol Rafinare, principalul activ detinut de grupul Rompetrol, au urcat cu zece puncte la scurt timp dupa anuntul vanzarii, insa tranzactiile cu acest titlu au fost suspendate.

KazMunaiGaz, compania nationala a petrolului si gazului din  Kazahstan, si-a exprimat intentia de a cumpara actiuni la Rompetrol inca din 22 ianuarie a.c.

Divizia de productie a companiei, KazMunaiGas Exploration Production, este al treilea mare producator de petrol din aceasta tara.

Intre acuzatii de coruptie si sponsorizari electorale dubioase

In 29 martie 2005, Patriciu a fost pus sub acuzare de procurori, alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.

Ulterior, el a fost supus unei serii de investigatii sub acuzatia de implicare in crima organizata si utilizare de informatii privilegiate, urmarind cresterea artificiala a pretului actiunilor Rompetrol prin manipularea pietei de capital.

La sfarsitul lunii mai 2005, Dinu Patriciu a fost retinut pentru 40 de ore in cadrul audierilor in dosarul privind privatizarea rafinariei Vega Ploiesti.

In septembrie, Evenimentul Zilei a dezvaluit ca premierul Tariceanu a cumparat 10 milioane de actiuni Rompetrol, speculatie ce avea legatura cu acuzatiile de manipulare a bursei indreptate impotriva lui Dinu Patriciu.

Scandalul a reizbucnit la inceputul acestui an, cand fostul consilier prezidential, Elena Udrea, l-a acuzat pe premierul Calin Popescu-Tariceanu ca i-ar fi cerut printr-un bilet presedintelui Basescu sa intervina la Parchet in favoarea lui omului de afaceri.

In timpul alegerilor parlamentare din 2004, Patriciu a sponsorizat atat propria sa formatiune, PNL, cat si partidul rival, PSD, devenind astfel unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din Romania.

Implicat si in presa

Dinu Patriciu are 57 de ani, este casatorit si are o fata. De profesie arhitect , Patriciu a intrat in politica (Partidul National Liberal) in 1990. Este unul dintre cei mai importanti sponsori ai PNL.

"Grupul Rompretrol este o companie integrata, care actioneaza in zona Marii Negre, in Balcani si in Marea Mediterana. Suntem prezenti in 16 tari, si obiectivul nostru principal este sa ne marim cota de piata detinuta acolo", spune Patriciu. Cota de piata a Rompetrol esre de 33 la suta. 

In 2005, Rompetrol a avut o cifra de afaceri de 4,7 miliarde de dolari, iar anul trecut mai mult de sase miliarde de dolari.

De curand, Dinu Patriciu a investit cateva milioane de dolari pentru achizitionarea trustului de presa Adevarul. Potrivit "Topului celor mai bogati romani", publicat de revista "Capital" anul trecut, Dinu Patriciu ocupa pozitia a opta, cu o avere estimata la 600 de milioane dolari.

Dupa tranzactia de azi, Patriciu a devenit cel mai bogat roman, devansandu-l pe Ion Tiriac cu peste un miliard de dolari!

Dinu Patriciu se numara si printre cei noua romani care au intrat in Topul 100 al celor mai bogati est-europeni, intocmit de revista poloneza "Wprost", situandu-se pe locul 76. De asemenea, magnatul liberal ar putea intra si in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, in zona locului 270.

Cine e gigantul KazMunaiGaz

 

Compania de stat kazaha controleaza conductele de petrol si gaze naturale si detine dreptul de preemptiune asupra tuturor contractelor derulate pe teritoriul Kazahstanului. In 2005, guvernul a emis o serie de restrictii care garanteaza companiei KazMunaiGaz statutul de contractor si cel putin jumatate din asociere la orice contract de exploatare de pe teritoriul tarii.

Conducerea companiei se afla in relatii strinse cu regimul de la Alma Ata. Pina in 2005, ginerele presedintelui Nursultan Nazarbaiev, Timur Kulibayev, a detinut functia de vicepresedinte al companiei.

Compania kazaha este una dintre cele mai mari din Asia Centrala si in ultimii ani a mai incercat sa patrunda pe pietele din estul Europei. Kazahstanul detine, estimativ, rezerve totale de 30 de miliarde de barili de titei, ceea ce plaseaza aceasta tara pe locul 11 in lume. In ultimii ani, productia de petrol a crescut rapid datorita investitiilor straine si imbunatatirii infrastructurii de exploatare.

KazMunaiGaz si gigantul rus Gazprom au o colaborare stransa in domeniul energetic, deruland mai multe parteneriate strategice.

 

Ne puteți urmări și pe Google News