Patriarhia Română salută decizia ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere. Peste două milioane de români își sărbătoresc ziua de nume

sursa: Arhiva EVZ

Patriarhia Română a salutat decizia ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie considerate libere. Reprezetantanții instituției au transmis că de această decizie se vor bucura foarte mulți români.

Legea nr. 52 din 3 martie 2023, care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie, Botezul Domnului și Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie considerate libere, a fost publicată în Monitorul Oficial. Patriarhia Română a salutat decizia politicienilor români. Reprezentanții instituției au transmis că sărbătoarea Botezului Dumnului este cinstită și de romano-catolici, de greco-catolici, dar și de peticostali. În plus, aproape 95% din populația țării îl cinstește pe Sfântul Ioan Botezătorul.

„Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Boboteaza, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare. În tradiţia ortodoxă, Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasma Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează”.

Peste 2.00.000 de români vor fi liberi de ziua lor de nume

În comunicatul emis de patriarhie se precizează că sărbătoarea Botezului Domnului este legată de cea a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Statisticile Ministerului Afacerilor Interne au arătat că aproximativ 2.002.000 de români își sărbătoresc ziua de nume pe date de 7 ianuarie. În plus, numele de Ioan este unul dintre cele mai întâlnite din România. Patriarhia a mai transmis că pentru toți creştinii ortodocşi care folosesc calendarul pe stil vechi, ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că este prăznuită Naşterea Domnului.

Reprezentanții instituției au subliniat că și alte țări majoritar ortodoxe din Europa au decis ca ziua de 7 ianuarie să fie sărbătoare legală în care nu se lucrează. Pe această listă se află Belarus, Georgia, Moldova, Rusia, Serbia sau Ucraina. În același comunicat se mai precizează că Patriarhia a cerut ca cele două zile să fie libere datorită importanței lor pentru credincioși.

„Mulţumim iniţiatorilor legii, parlamentarilor celor două Camere ale Parlamentului României, care au votat legea, Preşedintelui României care a promulgat-o întrucât au considerat ca întemeiate şi utile familiei şi societăţii româneşti argumentele Patriarhiei Române pentru adoptarea Legii nr. 52/2023”, se mai precizează în comunicatul emis de Patriarhia Română.