Patimile românilor în fotbalul arab

Patimile românilor în fotbalul arab

Înaintea lui Mirel Rădoi, ajuns la Al-Hilal, niciun jucător român de calibru n-a rezistat, din varii motive, mai mult de şase luni în lumea petrodolarilor.

Debutul fotbalistului Mirel Rădoi la Al-Hilal a produs entuziasm în România şi emulaţie în Arabia Saudită. În meciul cu Al-Nasr, câştigat vineri cu 2-0 de formaţia antrenată de Cosmin Olăroiu, finul lui Gigi Becali a marcat un gol şi a iniţiat faza de la cealaltă reuşită. Vii torul se anunţă însă presărat cu încercă ri de natură extrasportivă pentru jucătorul care a lăsat criza de la Steaua pentru munţii de petrodolari ai arabilor. Plecat din Ghencea pentru a face avere şi nicidecum pentru glorie, Rădoi a nimerit într-o lume aparte, cu multe grade Celsius şi obiceiuri străine românilor.

Mulţi dintre antrenorii şi jucătorii de la noi au capotat deoarece nu s-au putut adapta realităţilor din lumea arabă. La început, cu toţii s-au declarat încrezători că, de dragul banilor, vor rezista vieţii aspre şi pline de privaţiuni de-acolo. Fără excepţie, ei au fost în vinşi de condiţiile găsite. Astfel, de cizia lui Rădoi de a semna un contract pe termen lung (trei ani) e de natură să surprindă. Deocamdată, jucătorul nu s-a confruntat cu temperaturile ridicate specifice zonei şi nici cu canoanele prinţilor.

„Nu vedeam mingea din cauza căldurii!“

În sezonul 2003-2004, Adrian Neaga a mers la Al-Nasr convins că se va umple de bani, fiind avantajat şi de faptul că urma să colaboreze cu antrenorul Mircea Rednic. Piteşteanul n-a izbutit să facă avere, plătind pentru un gest considerat ofensator (n-a pupat mâna unui conducător). În 2003, Viorel Moldovan a dat confortul de la FC Nantes pentru fotbalul arid de la Al-Wahda. Nu i-a mers deloc bine în Emiratele Arabe Unite.

„Din cauza căldurii, nu vedeam mingea! Pentru mine, erau câte două- trei baloane pe teren în acelaşi timp!“, şi-a amintit Viorel Moldovan. „Nu m-aş întoarce acolo nici măcar în vacanţă“, a adăugat antrenorul de la FC Vaslui. IonuţLupescu a semnat un contract cu Al-Hilal pe 29 octombrie 2001. Şi-a propus să stea o jumătate de an, perioadă în care avea promis un salariu de 500.000 de dolari, dar n-a rezistat decât cinci luni.

"Nu am rezistat la Al-Wahda. După mişcările de încălzire, nu mai puteam să joc nimic. Din cauza căldurii, nu vedeam mingea! Pentru mine, erau câte două- trei baloane pe teren în acelaşi timp!" Viorel Moldovan, fost jucător la Al-Wahda

ANTRENORI

Balaci şi Iordănescu, prinţi ai deşertului

În fotbalul arab au activat mai mulţi antrenori români. Ilie Balaci a muncit nu mai puţin de nouă sezoane, în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar, câştigând numeroase trofee, printre care şi Supercupa Asiei. Anghel Iordănescu a stat pe bancă în Emirate şi la saudiţi, triumfând, printre altele, şi în Liga Campionilor Asiei. Fostul selecţioner al României este şi singurul antrenor din ţara noastră care a ajuns la Cupa Mondială a cluburilor, cu Al-Ittihad (Arabia Saudită), în 2005, unde a ocupat poziţia a patra. Marian Bondrea, Leonida Nedelcu, Mircea Rednic şi Costică Ştefănescu sunt alţi tehnicieni români care au gustat din experienţa arabă.

JUCĂTORI

Şi Romario a căutat dolari prin nisip

Numele importante din fotbalul românesc care au ales să joace în Peninsula Arabică sunt IonuţLupescu (Al-Hilal), Viorel Moldovan (Al- Wahda) şi Adrian Neaga (Al-Nasr). Şi alţi jucători din ţara noastră au trăit aventura arabă, printre care Eduard Iordănescu (Al-Ain), însă niciunul nu a reuşit să se adapteze la rigorile fotbalului din această parte a lumii. Dintre vedetele mondiale care au evoluat în zonă se remarcă argentinienii Gabriel Batistuta şi Claudio Caniggia, alături de brazilianul Romario (ambii în Qatar). (Florin Pater)

1,4 milioane de euro este salariul anual al lui Mirel Rădoi la arabi

Ne puteți urmări și pe Google News