Înaintea lui Mirel Rădoi, ajuns la Al-Hilal, niciun jucător român de calibru n-a rezistat, din varii motive, mai mult de şase luni în lumea petrodolarilor.
Debutul fotbalistului Mirel Rădoi la Al-Hilal a produs entuziasm în România şi emulaţie în Arabia Saudită. În meciul cu Al-Nasr, câştigat vineri cu 2-0 de formaţia antrenată de Cosmin Olăroiu, finul lui Gigi Becali a marcat un gol şi a iniţiat faza de la cealaltă reuşită. Vii torul se anunţă însă presărat cu încercă ri de natură extrasportivă pentru jucătorul care a lăsat criza de la Steaua pentru munţii de petrodolari ai arabilor. Plecat din Ghencea pentru a face avere şi nicidecum pentru glorie, Rădoi a nimerit într-o lume aparte, cu multe grade Celsius şi obiceiuri străine românilor.
Mulţi dintre antrenorii şi jucătorii de la noi au capotat deoarece nu s-au putut adapta realităţilor din lumea arabă. La început, cu toţii s-au declarat încrezători că, de dragul banilor, vor rezista vieţii aspre şi pline de privaţiuni de-acolo. Fără excepţie, ei au fost în vinşi de condiţiile găsite. Astfel, de cizia lui Rădoi de a semna un contract pe termen lung (trei ani) e de natură să surprindă. Deocamdată, jucătorul nu s-a confruntat cu temperaturile ridicate specifice zonei şi nici cu canoanele prinţilor.
„Nu vedeam mingea din cauza căldurii!“
În sezonul 2003-2004, Adrian Neaga a mers la Al-Nasr convins că se va umple de bani, fiind avantajat şi de faptul că urma să colaboreze cu antrenorul Mircea Rednic. Piteşteanul n-a izbutit să facă avere, plătind pentru un gest considerat ofensator (n-a pupat mâna unui conducător). În 2003, Viorel Moldovan a dat confortul de la FC Nantes pentru fotbalul arid de la Al-Wahda. Nu i-a mers deloc bine în Emiratele Arabe Unite.
„Din cauza căldurii, nu vedeam mingea! Pentru mine, erau câte două- trei baloane pe teren în acelaşi timp!“, şi-a amintit Viorel Moldovan. „Nu m-aş întoarce acolo nici măcar în vacanţă“, a adăugat antrenorul de la FC Vaslui. IonuţLupescu a semnat un contract cu Al-Hilal pe 29 octombrie 2001. Şi-a propus să stea o jumătate de an, perioadă în care avea promis un salariu de 500.000 de dolari, dar n-a rezistat decât cinci luni.
ANTRENORI
Balaci şi Iordănescu, prinţi ai deşertului
În fotbalul arab au activat mai mulţi antrenori români. Ilie Balaci a muncit nu mai puţin de nouă sezoane, în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar, câştigând numeroase trofee, printre care şi Supercupa Asiei. Anghel Iordănescu a stat pe bancă în Emirate şi la saudiţi, triumfând, printre altele, şi în Liga Campionilor Asiei. Fostul selecţioner al României este şi singurul antrenor din ţara noastră care a ajuns la Cupa Mondială a cluburilor, cu Al-Ittihad (Arabia Saudită), în 2005, unde a ocupat poziţia a patra. Marian Bondrea, Leonida Nedelcu, Mircea Rednic şi Costică Ştefănescu sunt alţi tehnicieni români care au gustat din experienţa arabă.
JUCĂTORI
Şi Romario a căutat dolari prin nisip
Numele importante din fotbalul românesc care au ales să joace în Peninsula Arabică sunt IonuţLupescu (Al-Hilal), Viorel Moldovan (Al- Wahda) şi Adrian Neaga (Al-Nasr). Şi alţi jucători din ţara noastră au trăit aventura arabă, printre care Eduard Iordănescu (Al-Ain), însă niciunul nu a reuşit să se adapteze la rigorile fotbalului din această parte a lumii. Dintre vedetele mondiale care au evoluat în zonă se remarcă argentinienii Gabriel Batistuta şi Claudio Caniggia, alături de brazilianul Romario (ambii în Qatar). (Florin Pater)