Patimile lui Xavier Thévenard, supraomul care a câștigat toate probele ultramaratonului din Munții Alpi

Patimile lui Xavier Thévenard, supraomul care a câștigat toate probele ultramaratonului din Munții Alpi

Xavier Thévenard este o supervedetă a ultramaratonului montan. Francezul e singurul om care a câștigat toate cele patru curse din cadrul Ultra Trail du Mont Blanc, evenimentului de la poalele celui mai înalt vârf din Alpi, de două ori UTMB (170 km), în 2013 și 2015, și o singură dată pe celelalte, CCC (101 km), în 2010, TDS (119 km), în 2014 și OCC (56 km), în 2016

Mai mult, a câștigat și Maratonul Mont Blanc, o altă competiție care se desfășoară în Chamonix, care urmează un traseu de 80 de kilometri. Xavier Thévenard e îndrăgostit de înălțimi, se antrenează în Munții Jura, niște masive mai mici din apropierea Alpilor, și se vede participând la ultramaratoane, mai ales la UTMB, și la 50 de ani. A făcut biatlon de performanță, poate și din acest motiv nu este deranjat de frig, ci de căldură. Participând la Hardrock 100, a suferit fizic foarte mult, ceea ce l-a făcut să zică la final că nu ar recomanda nimănui un ultramaraton montan, pentru că nimic pe lume nu merită așa dureri inumane. Mai jos, un interviu cu campionul.

 

  • Cum îți place să  fie vremea când alergi?

 

  • Nu prea contează. Suntem oameni de munte, toți care participăm la aceste curse, nu ar trebui să ne plângem dacă e prea cald, dacă e prea frig, dacă plouă sau dacă ninge. Așa e muntele!

 

  • La cea mai tare cursă de lângă Mont Blanc, cea de 170 de kilometri, ai fost primul de două ori. Ai vrea să repeți performanța?

 

  • Nu pot spune că mă gândesc la asta, că ăsta ar fi planul, că ăsta ar fi obiectivul. Dar particip mereu cu gândul la anumiți timpi pe care trebuie să-i realizez, de exemplu sub 21 de ore.

 

  • Poți fi sigur de ceva când alergi distanțe lungi, gen 170 de kilometri?

 

  • Nu, în ultramaratoanele montane apar multe surprize, se pot întâmpla multe. E o distanță foarte lungă, pentru a o parcurge în viteză, așa cum îți dorești, depinzi de foarte mulți mici factori, de foarte multe mici detalii: nutriție, greutatea pe care o cari în spate, etc.

 

  • Care este porțiunea cea mai grea dintr-o cursă de 170 de km?

 

  • Totul devine dificil după ce au trecut 15 ore. De acolo începe cursa, de acolo trebuie să fii atent.

 

  • Cum te simți după o asemenea corvoadă?

 

  • Am dureri la genunchi, mă doare spatele, timp de cam o săptămână visez nopțile că mănânc și mă trezesc și îmi dau seama că nu fac asta. (n.r. - râde)

 

Ne puteți urmări și pe Google News