„Păstorul cel Bun“, sindicatul preoţilor

„Păstorul cel Bun“, sindicatul preoţilor

Judecătoria Craiova a acceptat ieri înfiinţarea primului sindicat al preoţilor din România. „Păstorul cel Bun“ are deja 35 de membri, dintre care 31 sunt preoţi şi 4 mireni. Patriarhia Română consideră că iniţiativa este necanonică, nestatutară şi nelegală.

Judecătoria Craiova a acceptat ieri înfiinţarea primei organizaţii sindicale din România care are ca scop apărarea drepturilor preoţilor şi a mirenilor.

Sindicatul preoţilor se numeşte „Păstorul cel Bun“ şi are, deja, 35 de membri, din care 31 sunt preoţi şi 4 mireni (persoane civile angajate la biserici sau mănăstiri) din cele cinci judeţe arondate Mitropoliei Olteniei. Conform unui comunicat al organizaţ iei sindicale, „Păstorul cel bun“ luptă pentru „transparenţă, deschidere, comunicare, dar şi pentru respectarea drepturilor preoţilor şi mirenilor din Mitropolia Olteniei“.

Printre nemulţumirile preoţilor sindicalişti se numără lipsa de transparenţă şi „aşa-zisul“ nou statut al Bisericii Ortodoxe Române. „Despre acest nou statut, mulţi preoţi nu ştiu. Ceilalţi au aflat din reviste şi ziare. În plus, avem aceleaşi drepturi cu toţi ceilalţi cetăţeni cu carte de muncă, chiar dacă suntem preoţi. În plus, şi mirenii au dreptul să ceară salarii mai mari“, ne-a declarat o persoană din comitetul de conducere.

Persoanele care fac parte din sindicat au preferat, deocamdată, să facă declaraţii doar sub protecţia anonimatului. „Am încercat să facem această organizaţie ani la rând, însă fără succes. Tot timpul s-au făcut presiuni mari, chiar şi la nivel înalt, astfel încât această iniţiativă să nu devină realitate. Sunt preoţi, majoritatea din Vâlcea şi Olt, care, cu o seară înainte ca judecătorii să se pronunţe favorabil, au fost ameninţaţi să se retragă. Unii au cedat, unii nu. Dar toţi, după ce am câştigat, s-au reînscris. Zilnic, sună noi persoane pentru a se înscrie“, ne-a declarat sursa citată.

Comitetul de conducere al Organizaţiei Sindicale „Păstorul cel Bun“ susţine că o dovadă a presiunilor Mitropoliei Olteniei este şi recursul înaintat împotriva hotărârii date în urmă cu două zile de către Judecătoria Craiova.

REACŢIE

Necanonice, nestatutare şi nelegale

„Iniţiativa înfiinţării de sindicate ale preoţilor este necanonică, nestatutară şi nelegală“, a anunţat ieri Patriarhia. „În general, se constată că iniţiativele de a înfiinţa sindicate preoţeşti aparţin unor preoţi care sunt ispitiţi de duh de răzvrătire, de dezbinare şi ieşire din disciplina şi comuniunea bisericească. Preotul nu este angajatul laic al unei societăţi comerciale, ci este învestit de ierarhul său cu responsabilitatea unei misiuni sfinte care are ca scop mântuirea şi slujirea comunităţii de credincioşi pe care o păstoreşte. El nu poate face grevă, lăsând copiii nebotezaţi, mirii necununaţi, bolnavii nespovediţi, morţii neîngropaţi şi credincioşii neîmpărtăşiţi pentru că are salariul prea mic“, mai afirmă Patriarhia. (Florian Bichir)

Ne puteți urmări și pe Google News