Pastile retrase de pe piaţă, testate la Iaşi, Timişoara, Bucureşti

Pastile retrase de pe piaţă, testate la Iaşi, Timişoara, Bucureşti

Marile companii farmaceutice aleg să conducă numeroase experimente clinice în ţări sărace unde nu există reglementări clare în domeniu, dezvăluie revista "Vanity Fair" în ultimul număr.

Astfel, mii de persoane din ţările sărace ajung să fie "cobaii" marilor producători de medicamente: "Români dispuşi să se supună testărilor, ruşi bolnavi, polonezi fără adăpost şi chinezi defavorizaţi, majoritatea persoane analfabete care îşi dau consimţământul aproape în necunoştinţă de cauză", scriu jurnaliştii de la "Vanity Fair".

"Beneficiile au fost depăşite de reacţiile adverse"

România este pe locul patru în lume, cu 876 de testări clinice efectuate, după China, Rusia şi India. Experţii în farmacologie consideră însă că aceste studii nu pun în pericol vieţile voluntarilor şi avantajează respectiva ţară.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cercetarea se face în condiţii foarte stricte. Marile companii farmaceutice nu-şi permit să facă greşeli, să irosească sume exorbitante pentru a fi puse pe lista neagră a FDA (n.r. - autoritatea americană care reglementează piaţa de medicamente). Un studiu de amploare trebuie să cuprindă multe ţări şi să se întindă pe două continente, cel puţin", subliniază Sorin Paveliu, expert farmacolog.

Unul dintre cele mai mari şi mai controversate studii efectuate a fost condus de cercetători de la GlaxoSmithKline, la Iaşi, Craiova, Timişoara şi Bucureşti. Obiectul testării a fost Avandia, un medicament pentru tratarea diabetului, care avea să devină un produs foarte bine vândut. Odată cu vânzările au crescut şi reacţiile adverse, de la la leziuni hepatice, fracturi osoase la insuficienţă cardiacă, iar la sfârşitul lui septembrie produsul a fost retras de pe piaţa europeană.

Tratamentul cu Avandia a fost legat de moartea a 1.354 de oameni, pe baza unor rapoarte realizate împreună cu FDA. În România însă nu s-au raportat decese. "Medicamentul Avandia a fost retras pentru că s-a constatat că beneficiile erau depăşite de efectele adverse. În România, nu am cunoştinţă despre eventuale efecte adverse şi decese", spune Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet şi Nutriţie.

876 de testări clinice au fost efectuate în România. China se află pe primul loc, cu 1.861 de testări efectuate, urmată de Rusia, cu 1.513 studii, şi de India, cu 1.457 testări. Bangladesh, Malawi, Kazahstan, Ucraina, Uganda şi Peru sunt alte ţări pe harta experimentelor ma rilor companii farmaceutice