Capsula endoscopică, o nouă metodă de investigare a intestinului subţire, a fost folosită ieri, în premieră naţională, de doctorii de la Clinica Medicală lll din Cluj- Napoca.
Tot ce trebuie să facă acum pacienţii este să înghită acest dispozitiv, care nu este mai mare decât o capsulă de ampicilină. Acesta are incluse două minicamere de luat vederi şi o antenă, care transmite semnalul video la un aparat de înregistrare, pe care pacientul trebuie să îl poarte timp de 24 de ore.
Profesorul Oliviu Pascu de la clinica clujeană spune că pastila endoscopică este singura metodă disponibilă pentru depistarea bolilor la intestinul subţire. „Pentru colon există colonoscopia, care este însă mai greu de suportat de către pacienţi. Pentru intestinul subţire nu exista niciun fel de metodă“, explică doctorul clujean. Nu se pot preleva biopsii
Imaginile furnizate de capsulă sunt mărite de opt ori, astfel că medicii pot vedea mai bine eventualele afecţiuni. Metoda are totuşi şi dezavantaje: nu se pot preleva biopsii. „Dacă descoperim ceva la colon trebuie să intervenim prin metoda clasică şi să luăm o biopsie. În viitorul apropiat, capsula endoscopică va putea fi dirijată şi să sperăm că vom putea preleva şi probe din intestinul subţire şi cel gros“, spune Oliviu Pascu.
Nu în ultimul rând, este vorba de preţ, de aproximativ 600 de euro, pentru fiecare investigaţie. În momentul de faţă, costul unei astfel de examinări nu este suportat de către stat. Metoda a fost testată la sfârşitul anului trecut, iar în România a apărut doar din luna martie. „Pastilele pe care le avem acum sunt o sponsorizare“, a admis profesorul Pascu.
Pacienţii nu se arată reticenţi faţă de noua metodă şi spun că pentru a evita unele stări de disconfort ar fi dispuşi să plătească chiar şi 600 de euro. „Trebuie să fac o investigaţie şi la intestinul subţire. Nu îmi e frică să înghit o minicameră de luat vederi. Nu ar fi nicio problemă în această privinţă. Sunt doar curios să văd rezultatele“, explică Liviu Corda, un pacient diagnosticat cu o problemă la ficat.