Alegeri cruciale de Paști pentru aproape un milion de români! Necunoscuta Vox încurcă ecuația spaniolă!

Alegeri cruciale de Paști pentru aproape un milion de români! Necunoscuta Vox încurcă ecuația spaniolă!

Pentru cei aproape 1 milion de români din Spania, Sfintele Paști vin cu alegeri aprig disputate. Nu mai puțin de 5 partide sunt creditate cu șanse reale de a câștiga peste 10 la sută din voturi. Premierul socialist al Spaniei, Pedro Sanchez, ar putea rămâne la putere. Partidul pe care îl conduce va câștiga, probabil, cel mai mare număr de voturi, ceea ce i-ar putea permite să formeze o majoritate guvernamentală împreună cu partidul de centru stânga Unidas Podemos, dar și cu partidele naționaliste regionale. Nu este exclusă însă nici o guvernare de dreapta.

E drept, Partidul Popular nu a reușit să recupereze decât în parte cele aproape 32 de procente pe care le obținea la ultimele alegeri generale. Cu toate acestea, experienta de la alegerile din regiunea Andaluzia arată că Partidul Popular ar putea ajunge la putere împreună cu Ciudadanos, dar și cu naționaliștii din Vox. Acest ultim partid, format în 2013 de un grup de lideri de dreapta nemulțumiți de Partidul Popular din care făceau parte, este marea necunoscută a ecuației alegerilor spaniole. Deși nu a reușit să obțină niciun mandat parlamentar la ultimele alegeri,. acum, sondajele de opinie îl creditează cu 11 la sută din intenția de vot a alegătorilor spanioli.

Mai mult, analiștii politici cred că sondajelenu prezintă o estimare reală a situației, având în vedere amploarea mitingurilor pe care Vox a reușit să le organizeze. Un alt indiciu sunt căutările pe Google, unde Vox are cifre de trei ori mai mari decât orice altă formațiune politică spaniolă. Faptul că partidul și liderul său Santiago Abascal au fost excluși de la dezbaterile televizate (pe motiv că nu au câștigat un număr suficient de voturi la trecutele alegeri) a provocat un val de simpatie. Ziarul de dreapta La Vanguardia a numit excluderea Vox din dezbateri „un dar din ceruri”.

Și liderul Vox, Santiago Abascal, e convins că rezultatele în alegeri vor fi mult mai bune. „Sondajele nu spun ce se va întâmpla pe 28 aprilie, nici comentatorii politici nu îndrăznesc să o spună, dar o puteți simți cu toții”. Marile atuuri ale lui Abascal în alegerile de astăzi sunt legate de pozițiile ferme în privința Cataloniei și a imigrației. Abascal a denunțat în nenumărate rânduri încercările socialiștilor de a ajunge la un acord cu separatiștii și a cerut măsuri dure împotriva oricărei încercări de a pune în discuție integritatea Spaniei. Astfel, Vox propune desființarea sistemului descentralizat de guvernare a regiunilor.

Cât privește imigrația, Abascal se declară revoltat de faptul că „ajutoarele sociale ajung la străini, dar spaniolii, de obicei, nu au acces la ele.” Conducerea Vox își propune schimbarea totală a modului în care Spania organizează acest proces. „Fluxul imigrației legale trebuie să depindă de nevoile economiei spaniole și de abilitatea noilor veniți de a se integra în societatea spaniolă și de a accepta valorile noastre”. Cât privește imigranții ilegali, Vox vrea ca aceștia să fie deportați și să fie deschise acțiuni legale împotriva ONG-urilor care i-au ajutat să intre în Spania.

De ce e atât de important acest mic partid în alegerile spaniole? Explicația ne-o oferă experții. Dacă Vox obține doar cele 11 procente cu care îl creditează sondajele, socialiștii vor reuși să formeze o majoritate guvernamentală. Dacă Vox, însă, va reuși să mobilizeze la vot o parte semnificativă a celor 30 de procente de nehotărâți sau va „fura” o parte din electoratul stângii, am putea avea surpriza ca nici stânga, nici dreapta să nu poată forma guvernul (caz în care va fi nevoie, probabil, de noi alegeri) sau chiar ca numărul de voturi obținute de forțele dreptei (Partidul Popular, Ciudadanos și Vox) să impună un guvern de această coloratură.

Până la această oră, rata de participare la vot este mai mare decât la ultimele alegeri. Asta nu înseamnă însă neapărat că Vox a reușit să-i atragă pe nehotărâți la vot, pentru că cifrele cele mai mari de participare vin din Catalonia și ar putea reprezenta o mobilizare fără precedent a separatiștilor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News