Evenimentul Zilei > International > Pasagerul unui avion comercial ce se pregătea să aterizeze, împușcat de un bărbat aflat la sol. Cine e marele vinovat
Pasagerul unui avion comercial ce se pregătea să aterizeze, împușcat de un bărbat aflat la sol. Cine e marele vinovat

Pasagerul unui avion comercial ce se pregătea să aterizeze, împușcat de un bărbat aflat la sol. Cine e marele vinovat

Vineri, un avion comercial a fost ținta unui bărbat înarmat, care a zărit avionul de la sol. Glonțul a trecut prin fuzelajul aeronavei, care se afla la peste 1.000 de metri altitudine, nimerindu-l pe unul dintre pasageri, care a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Incidentul straniu s-a produs în spațiul aerian al statului Myanmar, chiar când piloții aeronavei se pregăteau pentru aterizare, la șase km de aeroportul de destinație.

Incident bizar petrecut într-un avion, deasupra statului Myanmar

Pe internet au apărut și imagini cu pasagerul rănit de glonț direct în ureche.

Sursa: Romaniatv.net

Myanmar National Airlines din Loikaw a transmis că toate zborurile înspre orașul asiatic au fost anulate pe perioadă nelimitată, iar Poliția a deschis o anchetă, urmând să stabilească și cine este persoana care a comis fapta.

Armata din Myanmar îi acuză pe rebelii din țară că au tras asupra avionului de pasageri în cauză, pe fondul unor mai vechi și grave dispute între cele două formațiuni radicaliste din acest stat din Asia, conform Aljazeera.com.

Măcelul din Done Taw: 11 civili au fost arși de vii în Myanmar

De altfel, armata birmaneză este cea care folosește masacrul ca armă de război. La finalul anului trecut, trupele sale au luat cu asalt Done Taw la ora 11 dimineață, aproximativ 50 de soldați având misiunea de a vâna oameni. O fotografie arată rămășițele carbonizate ale unei victime întinse cu fața în jos, ținându-și capul sus, fiind sugerat faptul că a fost ars de viu.

Măcelul din localitatea birmaneză Done Taw este doar unul dintre cele mai recente semne că armata din Myanmar revine la o strategie de masacre ca armă de război, potrivit unei investigații făcute de Associated Press, bazată pe interviuri cu 40 de martori, rețele sociale, imagini din satelit și date despre decese.

Masacrele și tacticile, precum distrugerea satelor, reprezintă cea mai recentă escaladare a violențelor armatei, atât împotriva civililor, cât și a opoziției în creștere. De când armata a preluat puterea în februarie 2021, a luat măsuri din ce în ce mai brutale, răpind tineri, ucigând lucrătorii din domeniul sănătății și torturând prizonieri.

Situație dramatică în Myanmar

Ele semnalează revenirea la practicile pe care armata birmaneză le-a folosit împotriva minorităților etnice, cum ar fi musulmanii rohingya. Armata este acuzată că a ucis cel puțin 35 de persoane în Ajunul Crăciunului trecut în satul Mo So, o regiune etnică Karenni.

Armata reia și tactica de a distruge sate întregi unde ar putea exista sprijin pentru opoziție. Imaginile din satelit obținute de Associated Press de la Maxar Technologies arată că peste 580 de clădiri au fost arse numai în orașul Thantlang, în septembrie 2021.

Oamenii au decis să lupte

„În acest moment au loc cazuri similare în toată țara, în special în nord-vestul Myanmarului”, a declarat atunci Kyaw Moe Tun, care a refuzat să-și părăsească funcția de trimis al ONU. După ce armata a preluat puterea, peste 1.375 de persoane au fost ucise de soldați și poliție, iar peste 11.200 de persoane au fost arestate. În iulie 2021, au circulat mai multe imagini cu masacre, în patru sate mici, pe care ambasadorul Myanmarului la ONU le-a numit „crime împotriva umanității”.

Thantlang, un oraș de lângă granița cu India, a fost golit de oamenii săi după patru luni de lupte grele, potrivit Organizației pentru Drepturile Omului Chin. Imaginile cu dronă filmate de grup în octombrie și decembrie anul trecut arată incendii în interiorul clădirilor și bisericilor carbonizate, școli prăbușite și case ruinate.

Totuși, există tot mai multe semne că strategia de intimidare a armatei ar putea întări rezistența oamenilor, mai degrabă decât să-i lase înfricoșați. „În loc să mor fugind, îmi voi folosi viața cu un scop”, a spus un supraviețuitor Kani.