PAS URIAȘ pentru ECONOMIA României. Emiratele Arabe Unite partener strategic în ORIENT

PAS URIAȘ pentru ECONOMIA României. Emiratele Arabe Unite partener strategic în ORIENT

Economia României poate face un salt uriaș spre dezvoltarea afacerilor, în urma înțelegerilor parafate la prima sesiune a Comitetului Mixt de Cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite. Liderii bogaților lumii din Orient vor un parteneriat prin care să valorifice potențialul economic al țării noastre, ca o poartă spre piața din Europa. Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă a subliniat că EAU reprezintă unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României din regiune și primul partener economic din zona Golfului.

Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă a participat la prima sesiune a Comitetului Mixt de Cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite. Lucrările au fost conduse de Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe și de  Sultan  Al-Jaber, Ministru de Stat pentru Afaceri Economice și Comerciale al Emiratelor Arabe Unite.

În cadrul întâlnirii, discuțiile s-au axat pe necesitatea creării unui parteneriat puternic între cele două state, în toate domeniile de interes reciproc. Ministerul Economiei transmite că Dănuţ Andruşcă a prezentat oportunităţile de consolidare a relaţiilor economice româno-emirateze. Printre domeniile de interes acesta a amintit: produsele specifice activităţii de foraj pe care le poate oferi România, necesare industriei petroliere şi a gazelor naturale; posibilitatea cooperării firmelor româneşti la realizarea capacităţilor de producţie emirateze pentru industria chimică, petro-chimică şi a unor industrii complementare. De asemenea, Ministrul Economiei a vorbit despre capacitatea României de a exporta maşini, utilaje şi echipamente specifice sectorului de petrol şi gaze; promovarea unor produse pe piaţa Emiratelor Arabe Unite precum componente şi subsisteme pentru industria auto, rulmenţi, mobilă şi mobilier, produse ale industriei farmaceutice şi ale industriei uşoare; cooperarea în domeniul resurselor minerale neenergetice şi al cercetării geologice; dezvoltarea oportunităţilor de cooperare dintre Transgaz şi companiile emirateze din sectorul gazelor naturale.

Oficialul Guvernului României și-a exprimat dorința de a consolida dialogul instituţional, precum şi deschiderea pentru extinderea relaţiilor bilaterale şi colaborarea în proiecte comune.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Salut prezența în România a Excelenței Sale Doctor Sultan Sultan  Al-Jaber, în contextul inaugurării Comisiei Mixte de Cooperare Româno-Emirateze.

Astăzi este prima sesiune a acestei Comisii Mixte. Speranța mea este ca ea să funcționeze mulți ani de-acum înainte, în spiritul unei colaborări cât mai bune și mai benefice pentru ambele state.

Excelența Sa, Dr. Sultan Al Jaber este una dintre personalitățile emirateze, care au viziunea, energia și hotărârea să țină pasul cu o lume în continuă schimbare, în special în ceea ce privește sustenabilitatea. Activitatea sa contantă, precum și cauzele pe care le-a susținut, au primit recunoașterea bine-meritată din partea Organizației Națiunilor Unite.

Emiratele Arabe Unite reprezintă unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României din regiune și primul partener economic din zona Golfului.

O coordonare bilaterală activă la nivel guvernamental și la nivelul mediului de afaceri este de natură să aducă beneficii reale pentru România.

Ministerul Economiei susține propuneri de colaborare bilaterală. În acest sens, am identificat cel puțin 6 domenii de interes:

1. Industria metalurgică – România poate oferi produse specifice activității de foraj, precum și produse din oțel specifice industriei petroliere și a gazelor naturale.

2. Industria chimică și petrochimică – firmele românești pot să colaboreze în realizarea capacităților de producție emirateze, având experiența și tehnologia necesară. Din partea companiilor românești există un interes în promovarea serviciilor de proiectare pentru industria chimică, petrochimică și a unor industrii complementare.

3. Industria de mașini și echipamente – România ar putea exporta mașini, utilaje și echipamente specifice sectorului de petrol și gaze. Vorbim aici despre:

- Echipamente pentru exploatarea câmpurilor petroliere și de gaze, piese de schimb, unități de pompare petrol, instalații de foraj mixte și mobile, echipamente de extracție și transport.

- Armături industriale

- Echipamente pentru rafinării.

4. Promovarea unor produse de interes pe piața Emiratelor Arabe unite, precum: componente și subsisteme pentru industria auto, rulmenți, mobilă și mobilier, produse ale industriei farmaceutice, produse ale industriei ușoare.

5. Colaborare în domeniul resurselor minerale ne-energetice, în cercetarea geologică, în ceea ce privește programele și proiectele de dezvoltare a zonelor industriale și atragerea de investiții emirateze pentru a revitaliza sectorul resurselor minerale ne-energetice.

6. Dezvoltarea oportunităților de colaborare între Transgaz și companiile emirateze din sectorul gazelor naturale.

Cooperarea economică dintre România și Emiratele Arabe Unite va întări capacitatea celor două state de a face față provocărilor economice ale lumii contemporane. Acest lucru va însemna că România și Emiratele Arabe Unite vor deveni mai puternice, împreună!”

Bin Ahmad Sultan Al Jaber a menţionat importanţa unor colaborări în domenii precum: industria militară, infrastructura, energia, agricultura şi turismul.

„Dorim, prin intermediul României, să găsim porţi către piaţa europeană, prin proiecte comune, să valorificăm infrastructura românească drept punct de la care putem trece la promovarea produselor noastre. De asemenea, industria militară se află în topul priorităţilor noastre. Există în Emirate instituţii numeroase specializate în această industrie, care au posibilităţi mari de a face parteneriate şi în acest domeniu. În ceea ce priveşte echipamentele şi utilajele pentru infrastructură sau pentru energie şi energie regenerabilă, suntem foarte interesaţi. În ceea ce priveşte agricultura, există un interes special în Emirate pentru securitatea alimentară. (...) Vedem în România o destinaţie investiţională în domeniul imobiliar şi în domeniul turismului şi dorim să intensificăm dialogul pe aceste subiecte, pentru a reuşi să ajungem la o colaborare concretă”, a menţionat oficialul EAU.